Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рая Назарян даде начало на работата на 50-ия парламент, избраха и зам.-председателите

20 юни 2024, 11:51 часа
Реклама

"С днешното доверие се дава възможност за нормалното функциониране на държавната власт. Нашата отговорност като народни представители е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси. Независимо от политическите си различия, всички носим отговорност за качеството на актовете на Народното събрание".

Това каза новоизбраният за председател на 50-ото Народно събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Рая Назарян. Тя благодари за оказаната висока чест и гласуваното доверие и даде заявка, че като председател на парламента ще бъде диалогична, справедлива и ще спазва правилника на парламента, Конституцията и законите.

Припомняме, че тя бе избрана с общо 131 гласа на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ", каквито бяха и очакванията. Веднага след това се пристъпи към избор и на зам.-председатели на парламента, които бяха одобрени с пълно мнозинство в пленарната зала:

  • Росица Кирова - ГЕРБ-СДС;
  • Йордан Цонев - ДПС;
  • Атанас Атанасов - ПП-ДБ;
  • Цончо Ганев - "Възраждане";
  • Драгомир Стойнев - БСП;
  • Андрей Чорбанов - ИТН;
  • Виктория Василева - "Величие".

Още: Обрат: ИТН няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС - Слави Трифонов иска папката с третия мандат

Снимка: БГНЕС

По-рано днес ГЕРБ-СДС и ДПС опитаха да прокарат избора на Рая Назарян с процедурни хватки. Идеята бе да се намери конституционна "вратичка", според която може да бъде избран председател с повече от половината гласове в зала, а не спрямо изискуемите по Конституция 121 гласа. Експерти също коментираха темата: Наталия Киселова призова ГЕРБ да смени или кандидата за председател на парламента, или преговорния екип.

Припомняме, че вчера депутатите не успяха да изберат председател при откриването на юбилейния 50-и парламент, след като при общо четири гласувания Рая Назарян така и не събра нужните 121 гласа. Първоначално от ГЕРБ-СДС казаха, че няма да отстъпят от кандидатура й, като името й дори бе обвързано със съставянето на бъдещото правителство. От своя страна съпредседателят на ДПС Делян Пеевски призова на всички "да им дойде акълът" и "да не даваме държавата на Путин".

Снимка: БГНЕС

Още: Борисов: Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен (ВИДЕО)

Очаква се да бъде гласувано прекратяване на пълномощията на бившият вече лидер на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов като народен представител. Той подаде оставка ден след вота на 9 юни и обяви, че няма да бъде депутат в 50-то Народно събрание. Вчера той положи клетва, но веднага след това напусна пленарната зала и депозира заявлението си за оставка в деловодството на парламента. Освен това също се очаква още председателят на най-малката формация "Величие" Николай Марков да положи клетва като народен представител, след като вчера не успя, защото закъсня.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес