Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер: "ГЕРБ отива на избори при равен старт с другите"

05 август 2024, 15:55 часа • 2809 прочитания

Председателят на 50-ото Народно събрание от ГЕРБ-СДС Рая Назарян е отказала в разговор с президента Румен Радев да стане служебен министър-председател в новото служебно правителство. Това потвърди самата тя пред медиите на 5 август.

"Искам да заявя, че с държавния глава проведохме съдържателен, дълъг разговор по всички теми, касаещи обществото, включително бъдещето на България в краткосрочен и дългосрочен план. Обсъдихме като важна и добра тенденция връщането на добрия диалог между партиите и се обединихме, че той трябва да продължи в настоящата предизборна кампания, защото въпросът е важен за избирателната активност и връщането на доверието в политическите процеси", каза Назарян.

Още: Борисов: Не ги съветвам да сменят Рая Назарян, защото ще има един много разсърден ГЕРБ (ВИДЕО)

"Обсъдихме моето евентуално съгласие и аз препотвърдих моята позиция, която споделих пред вас преди дни – а именно, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и диалог между партиите в една предизборна кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес. ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с останалите политически формации и ще се бори за честна победа. Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори. България има нужда от доверие и от диалог между политическите формации", заяви председателят на парламента, след което си тръгна, без да отговаря на въпроси.

Снимка: БГНЕС

Още: Социолог не изключва на "тайна среща" да е договорено свалянето на Рая Назарян

Как се стигна дотук?

Разговорът за евентуално назначаване на Назарян за служебен премиер започна още преди връщането на третия мандат. Днес той бе върнат на Румен Радев от ИТН, като не беше изпълнен. Така президентът трябва да назначи ново служебно правителство и да обяви дата за поредни предсрочни избори. Междувременно 50-ото Народно събрание ще продължи да действа - съгласно последните промени в Конституцията.

Именно съгласно тях за служебен министър-председател Радев може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Настоящият премиер Димитър Главчев оглавяваше Сметната палата, преди да приеме поста. Той е бивш председател на Народното събрание от ГЕРБ.

Още: ГЕРБ отказаха подкрепа за ИТН: Отиваме на избори

Радев днес обяви, че ще покани на разговор Рая Назарян. Това се случва няколко дни след като в публичното пространство се появи информация за тайна среща, на която се е обсъждало свалянето ѝ от най-високия пост в държавата - а именно председател на парламента: Завера за сваляне на Рая Назарян: БСП, ПП-ДБ, ИТН, „Възраждане“ и отцепници на тайна среща в НДК.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес