Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Няма пряка заплаха срещу България, но трябват мерки срещу тероризма

04 октомври 2024, 13:26 часа • 1363 прочитания

След като се запознахме с докладите на службите са сигурност и МВР стигнахме до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната ни. Това каза държавният глава Румен Радев след Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с кризата в Близкия изток

Сред препоръките на КСНС към изпълнителната власт са да продължат и при необходимост да се увеличат превантивните мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, да продължат усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликтите и при необходимост да се набележат мерки за охрана на държавната граница. 

"Искам ясно да заявя, че това са критични, непосредствени аварийни мерки в резултат на възникнала ситуация с усложняване на средата за сигурност. Трябва да си даваме сметка в какъв регион се намираме и какво можем да очакваме като тенденции в развитието на средата за сигурност. На север е Украйна, на юг е Близкият изток, на Запад са Западните Балкани, на изток от нас е Кавказ. Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Благодарен съм на всички участници, че се обединихме около позицията, че гарантирането на сигурност в свят, наситен с голяма динамика на геополитическите процеси, с комплексен характер на заплахите и рисковете, е основна задача на държавното ръководство и изисква постоянни усилия за балансирано и адекватно развитие на всички елементи от системата за защита на националната сигурност", заяви президентът. 

Радев повдигна въпроса за оградата по границата и некомлекта в армията и липсата на закон за защита на Отечеството и преосмислянето на отношението към модернизацията на армията. ОЩЕ: Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

КСНС призова за деескалация

Съветът бе свикан от президента заради ожесточаването на кризата в Близкия изток и бе предшестван от Съвет по сигурността в Министерски съвет. Припомняме, че ескалацията в региона на Близкия изток започна след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. Впоследствие Израел нахлу на територията на Ливан, а Иран изстреля бараж от ракети срещу Тел Авив. 

Страната ни се присъединява призивите на международната общност за деескалация, за въздържане от употреба на сила и за недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха за мира не само в регионален, но и в глобален мащаб, обяви Радев. 

На днешното заседание на КСНС присъстваха всички участници по закон, сред които председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на финансите, шефовете на службите и по един представител на парламентарна група. Според него средства има за въоръжаване, като по думите му не трябва да се съсредотачаваме върху големите проекти, които са приоритет, а и върху такива за дронове например. ОЩЕ: КСНС се събира да обсъди конфликтите в Близкия Изток

Препоръките към изпълнителната власт

С оглед на развитието обстановката в Близкия изток КСНС отправя следните препоръки към изпълнителната власт: 

Първо, да продължи прилагането и при необходимост да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и срещу дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Второ, да продължат усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликитте, както и за освобождаване на нашите сънародници от екипажа на кораба "Галакси Лийдър". 

Трето -  да се набележат и при необходимост - приложат допълнителни мерки за охрана на държавната граница и противодействие на засилен миграционен натиск.

Четвърто, да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност за осигуряване на своевременен и всеобхватен мониторинг.

Пето, да се извърши преглед и при необходимост да се актуализира Националният план за противодействие на тероризма, както и съответните планове, изготвени от държавните и местните органи

Шесто - да се оценят икономическите рискове пред страната, да се извърши преглед на стратегическите резерви и при необходимост те да се попълнят. 

Те са приети с голямо мнозинство, само с един член на КСНС, който е гласувал против. ОЩЕ: Главчев за евакуацията на българи от Ливан: Господ беше българин

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес