Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев свали Волгин на земята: ЕС няма армия, за да я праща в Украйна

13 май 2024, 08:57 часа
Реклама

Кандидатите за евродепутати Радан Кънев и Петър Волгин влязоха в остър сблъсък по време на предизборния дебат преди предстоящите европейски избори в ефира на бТВ.

Темата на спора беше войната в Украйна. Всичко започна с позицията на Волгин, който се изказа против пращането на оръжия и дори на войски от страна на ЕС - уж принципно, с подтекст "Украйна". Той отправи въпрос именно в тази насока към Кънев - дали би бил съгласен такова решение в ЕС да се вземе с квалифицирано мнозинство, а не единодушно? В ЕС много решения се вземат с квалифицирано мнозинство, но има различни видове и дори "най-хлабавото" е подчинено на по-сложно изчисление - не само брой необходими държави, но и големина на населението, което общо имат, спрямо цялото население на ЕС.

Радан Кънев от ПП-ДБ посочи изрично, че ЕС няма армия - армии имат страните членки на ЕС и те си решават сами какво да правят с нея. Въпросът на Волгин беше в контекста на изказвания на френския президент Еманюел Макрон, който говори за изпращане на френски войници в Украйна при определени условия - ОЩЕ: Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Еврозоната

В дебата участваха кандидати за евродепутати от всички партии, с изключение на ДПС. Основните теми бяха свързани с Еврозоната и европейската икономика.

Андрей Ковачев от ГЕРБ - СДС коментира, че навсякъде, където еврото е разплащателна единица, има повече инвестиции, повече предвидимост и по-висок стандарт на живот. "Няма как в България да бъде обратното", каза още Ковачев.

Румен Гечев от БСП коментира, че по-голямата част от страните на ЕС са членове на Еврозоната, но те имат различно икономическо равнище на развитие и различна производителност на труда. Според него България трябва да стане член на Еврозоната, но когато е готова.  

"Европейският парламент няма никаква роля по въпроса кога България ще влезе в Еврозоната. В момента малко чешем езици", смята Радан Кънев от ПП-ДБ. Той обаче е на мнение, че България трябва да влезе в Еврозоната. 

Петър Волгин от "Възраждане" пък обърна внимание на проваления референдум на "Възраждане" против еврото и обяви, че първото нещо, което ще направят в Европейския парламент, е да поискат отношение по "убийството на демокрацията". 

Димитър Гърдев от ИТН отчете, че страната ни така или иначе е поела ангажимент да влезе в Еврозоната. ОЩЕ: Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес