Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първан Симеонов за кандидатурата на Габриел: Премислен ход, но сме го гледали много пъти

12 май 2023, 09:50 часа • 2457 прочитания

Кандидатурата на Мария Габриел явно е премислен ход. Изглежда добре, но сме го гледали много пъти, криенето зад някого. Бойко Борисов продължава да смята, че може да прави същите номера. Това каза пред БНР Първан Симеонов. 

"Корнелия Нинова приема сериозно тази възможност. От друга страна, ако аз или вие сме Борисов, дали бихме направили кабинет с ДПС и БСП и да оставим основните си опоненти ПП и ДБ да са в опозиция. Ами, ако сме на мястото на ПП и ДБ, може би също бихме искали да съставим кабинет, защото се вижда, че това е добре за страната. Съставим ли кабинет с ГЕРБ обаче започваме да приключваме“, смята той.

По думите на Симеонов, отвън, за западните партньори, това ще изглежда като евроатлантическо и логично решение. 

Според Симеонов едно от най-зрелите политически поведения на терена е това на “Демократична България“, защото политиката има много компоненти, като “игра, оцеляване и ходове напред". “Да, зряло е в момента да направиш правителство от гледна точка на наличието на Плана за възстановяване, но има ли после политическия терен, за да изпълниш дългосрочните си задачи“, пита той.

По думите му в момента партиите се фокусират главно върху подготовката за предстоящите местни избори през есента. Симеонов подчерта също, че за “политическите партии не е толкова лошо, ако отговорността се носи от други, като в случая от президента Радев“.

Симеонов посочи още, че в политическия процес в България от 2020 година насам има много противопоставяне, което отблъсква политиките на преден план, замествайки ги с фокус върху личности и различни интереси. Според него това е причинило загубата на значителна част от постиженията, които България е спечелила в последните години, включително и перспективата за еврозоната.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес