Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първан Симеонов: БСП се пропукват, "Величие" трябва да се пазят да не станат за смях

25 юни 2024, 17:11 часа

При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения. Разцеплението вече не е корупция-антикорупция, а е изток-запад.

Реклама

Това коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

"Тези, които трябва да намерят решение, бяха подложени на протестно електорално поведение. Борисов казва, че е по-добре да има по-партиен кабинет, защото това означава по-ясна отговорност и по-голяма стабилност. Трифонов настоява за по-експертно и неполитическо правителство. Трудно е да се каже кой от двата пътя е по-смислен за страната. Ще трябва да се намери нещо средно. Мисля, че ГЕРБ се мъчат да направят това", обясни Симеонов.

Още: "Преговори не се правят с рекет и заплахи": Осман Октай с прогноза какво ще направи Бойко Борисов

Той даде примери с наличието на белези на пропуквания в БСП, а "Величие" трябва да се пазят да не станат за смях и да не им разцепят групата. Дори ПП-ДБ нямат вътрешно единомислие по темата дали да се подкрепи такъв кабинет. "Сигурен съм, че текат сондажи за получаване на по-широка подкрепа. Борисов се опитва да направи така, че всички да са доволни. Получавало му се е в годините, не знам дали този път ще успее", подчерта още социологът. 

Не виждам с какво едни нови избори биха подобрили картината, отбеляза още Първан Симеонов и изрази скептицизъм по отношение на дълбинните структурни промени.

"Нямаме сили да произведем качествена промяна. Конституционните са отрезвяващия пример. Не вярвам тези политици да имат мъдростта да мислят десет пъти преди да срежат. Нека оставим еволюцията да работи, да не променяме правилата ѝ", каза още той.

Още: Кабинетът Борисов-Пеевски. Предложението, на което няма да може да се откаже

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес