Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Прозрачност без граници" с 15 въпроса до политическата класа

15 октомври 2013, 14:07 часа • 19156 прочитания

Асоциация "Прозрачност без граници" поставя на общественото внимание 15 въпроса, на които институциите и политическата класа е крайно време да предложат ясни отговори, съобщиха от асоциацията, предаде БГНЕС.

През октомври 2013 година се навършват 15 години от създаването на Асоциация "Прозрачност без граници" (Transparency International – България) и именно поради тази причина днес от неправителствената организация излязоха с 15 въпроса до политическата класа.

От "Прозрачност без граници" искат отговор на въпросите: Докога в политиката ще има "мръсни" пари и "черни" каси? Докога ще има лобизъм на тъмно и без правила? Докога изборите ще са свързани с купуване на гласове, контролиран вот и "фантоми" в избирателните списъци? Докога противодействието на корупцията ще е тема на всеки и отговорност на никого? Докога корупцията остава недоказана и ненаказана? Докога липсата на ефективен контрол ще стимулира корупцията?".

Те питат и докога ще има непрозрачни назначения на ключови позиции, докога конфликтът на интереси ще бъде нерешен проблем и докога ще се подценява силата на сигналите за корупцията, както и докога ще продължават злоупотребите с публични средства.

Неправителствената организация иска да знае и докога неефективно ще се усвояват европейските фондове, докога ще боледуват най-важните социални системи, докога гражданите ще плащат за корупция, докога гражданите ще мъчат. Последният въпрос, който те отправят в публичното пространство е "Има ли бъдеще гражданският контрол?".

24 години след началото на прехода към демокрация и свободна пазарна икономика корупцията продължава да е във фокуса на общественото недоволство, а страната ни е неизменна част от групата държави, в които стандартите за прозрачност и почтеност в политическия, обществения и икономическия живот са далеч от водещите световни и европейски практики, коментират от неправителствената организация.

Индексът за възприятие на корупцията (водещото международно проучване на TI, измерващо нивото на корупция в публичните институции в повече от 180 държави) показва ясно, че липсва напредък в през почти целия изследван период индексът на България варира около едни и същи стойности, които са значително по-ниски от средната стойност на индекса за Европейския съюз. В рамките на ЕС България "традиционно" заема последните места в класацията, наред с Румъния и Гърция. Другото значимо международно изследване на TI – Световният корупционен барометър – допълва информацията относно общия антикорупционен климат в страната, очертан от Индекса. Резултатите от Барометъра показват, че ниските общи стойности на Индекса се дължат на няколко проблемни сектора и институции. Въпреки полаганите усилия за реформи и противодействие на корупцията, все още не могат да бъдат достигнати стандартите за прозрачно, отчетно и ефективно функциониране на съдебната система, политическите партии, парламентът и системата на здравеопазването, подчертават от "Прозрачност без граници".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес