Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провал на първия мандат, само ГЕРБ и част от ДПС подкрепиха кабинета "Желязков" (СНИМКА)

03 юли 2024, 16:22 часа
Реклама

Народното събрание отхвърли с 98 гласа "за", 138 "против" и 2 "въздържал се" предложението на ГЕРБ Росен Желязков да е следващият премиер на България.

До гласуване на предложения кабинет изобщо не се стигна, тъй като по процедура след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет.

Разцеплението на ДПС

"За" гласуваха от ГЕРБ и ДПС. Направи впечатление, че групата на движението се разцепи в гласовете си - 14 гласуваха "против" и 1 "въздържал се". Така председателят на парламентарната група Делян Пеевски официално отхвърли искането на почетния председател Ахмед Доган да не бъде подкрепяно проектоправителство на ГЕРБ и официализира разделението в партията. Още: Разцеплението в ДПС: Джедвет Чакъров и още 14 депутати се опълчиха на Делян Пеевски (СПИСЪК).

"Против" бяха и 138 народни представители - от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", БСП, "Има такъв народ", "Величие" и независимия Калоян Методиев. Двама гласуваха "въздържал се".

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че в понеделник ГЕРБ номинира председателя на 49-ото Народно събрание за премиер. В състава на проектоправителството влизат ярки партийни лица като Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Делян Добрев, Красен Кралев и Любен Дилов. От служебния кабинет се предлага да останат Атанас Запрянов, Калин Стоянов, Георги Гвойздейков и Мария Павлова. Още: “Билбордът не оживя”: Борисов се притеснява да го свързват с Пеевски (ВИДЕО)

Какво следва?

По Конституция президентът дава първата възможност за съставяне на правителство на първата политическа сила. Ако тя не успее, вторият мандат отива при втората сила, в случая ДПС. 

Ако и вторият опит е неуспешен, президентът дава третия мандат на формация по негов избор.

Предсрочните избори се проведоха, след като по-рано през март се провалиха преговорите за продължаване на управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес