Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Продължаваме промяната" върна мандата на Радев, той призова да се мисли за разговори с ГЕРБ

09 януари 2023, 10:04 часа • 5212 прочитания

Излъченият за министър председател от "Продължаваме промяната" Николай Денков върна на президента Румен Радев неизпълнен вторият мандат за съставяне на редовно правителство.

До отказа да се предложи състав на правителство се стигна след като не бе изпълнено условието на ПП - парламентът да подкрепи с мнозинство декларация с приоритети за управление.

Проектът на декларация с 4 основни приоритета получи подкрепата само от 63 ма депутати на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". ГЕРБ и "Възраждане" гласуваха "против" а ДПС, БСП И "Български възход" - се въздържаха.

"Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели, приоритети не получи достатъчно политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането накъде трябва да се развие България през следващите месеци и години тепърва предстои. Тя не е академично занимание, тя е въпрос за бъдещето на нашите деца, внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем", каза Денков, след като върна мандата.

От своя страна държавният глава обяви, че иска да обсъди с представителите на ПП думите на лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който обяви, че шансът за кабинет с третия мандат минава през разбирателство между двете партии с най-много депутати в Народното събраниe - ГЕРБ и "Продължаваме Промяната".

"Партньорите ви от ДБ заявиха, че единственият начин да се постигне правителство е да се направи компромис между вас и ГЕРБ, така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", посочи президентът Радев, намеквайки, че иска да трасира път за подобни разговори.

Сега отново топката е в президента Радев. 7-дневен е срокът той да посочи решението си коя ще е третата си коя парламентарна група, която ще получи третият и последен мандат за съставяне на редовно правителство. Ако отново няма успех и не бъде съставено правителство, предстоят предсрочни парламентарни избори. Kои са възможните дати за следващите избори - четете в този материал.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес