Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При изключени камери: Депутатите научиха детайли за "Исторически парк" и Ивелин Михайлов

08 август 2024, 11:50 часа • 1123 прочитания

Депутатите разглеждат доклад, изготвен от временната комисия във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на ПП "Величие" и изградения в с. Неофит Рилски, община Ветрино, културно-исторически комплекс "Исторически парк".

Заседанието започна с детайлно представяне на доклада, но впоследствие председателката на временната комисия Цвета Рангелова от "Възраждане" настоя изслушването на приложенията към доклада да продължи при изключени камери. Причината - данните в приложенията са с ниво на класификация за ограничено ползване.

Това ниво на поверителност не изисква закрито заседание, а само изключване на камерите. Докладът завършва с предложение за решение на Народното събрание, според което той следва да бъде изпратен по компетентност и предприемане на съответните действия на Прокуратурата, както и на ДАНС, МВР и финансовото министерство. След края на близо 3-часовото закрито заседание народните представители са решили именно да изпратят всички събрани данни към Прокуратурата.

Още: Схеми и милиони: Какво е "Исторически парк"? Говори Вяра Тодева (ВИДЕО)

Какво пише в доклада?

Припомяме, че по време на заседанията на парламентарната комисия станаха ясни редица данни и подробности около дейността на "Исторически парк". През годините в МВР е работено по общо 28 проверки на сигнали, свързани с Ивелин Михайлов. В част от сигналите има данни за докуметни измами, пране на пари и изборни престъпления, като повечето са приключени с отказ от образуване на досъдебно производство от съответната прокуратура, а проверките по някои от тях продължават и към момента.

Снимка: БГНЕС

Още: "Стопроцентовият българин" Ивелин Михайлов

"От страна на МВР категорично няма чадър над Ивелин Михайлов", заяви пред депутатите в едно от заседанията вътрешният министър Калин Стоянов. Пред медиите министърът добави, че може да гарантира за директора на областната дирекция на МВР - Варна. "Има възможност да проверим служителите, които са работили съответните преписки и да дадем информация за прокурорите, които са издавали отказите", добави Стоянов. 

Първият по-интересен сигнал е от 2019 г., в който се твърди за финансова пирамида в "Исторически парк" с цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги мами за реалните параметри на проекта "Исторически парк" и за евентуалните печалби от него. Припомнете си и останали сигнали срещу "Исторически парк" (ВИДЕО).

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес