Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът за Ненчев: Той спечели конкурс за временен посланик в Украйна, спазена е всяка запетая от законите

24 юли 2024, 12:10 часа • 794 прочитания

Новият временен посланик на България в Украйна и бивш военен министър Николай Ненчев, който бе назначен от служебното правителство, е спечелил конкурс за позицията.

Това се разбра от думите на служебния министър-председател Димитър Главчев, който отговори на критиките на държавния глава по повод процедурата. Преди началото на днешното правителствено заседание Главчев припомни, че страната ни от две години няма извънреден пълномощен посланик, а само временно управляващ, който не е имал дипломатически ранг.

"Отново направихме конкурс за временно управляващ. Първо конкурсът беше вътрешен за МВнР, но на него никой не се яви. След това г-н Ненчев вече като външен участва и спечели конкурса. Абсолютно всички процедури са спазени - за назначаването на временно управляващ не се иска указ от президента. Това, че е нарушена Конституцията, е абсолютна спекулация", подчерта премиерът.

Още: Главчев с цинично сравнение между пострадалите от пожари и украинските бежанци (ВИДЕО)

Той изтъкна, че неслучайно кабинетът не е предлагал нито един друг посланик: "Водени сме от разбирането, че на служебното правителство не му е работа да назначава извънредни и пълномощни посланици. Всяка буква, не, всяка запетая и всеки препинателен знак от законите и Конституцията са спазени", каза още Главчев.

Припомняме, че по-рано днес президента Румен Радев посочи в своя позиция, че през октомври 2023 г. кабинетът така и не е завършил процедура по назначаване на съгласуван кандидат в лицето на Петър Танев и той така и не е заминал за Украйна. Изявлението му дойде на фона на продължаващия спор по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, а в същата позиция от тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото е отказал да назначи Николай Ненчев през лятото на миналата година.

От "Дондуков" 2 припомниха, че при съгласувателната процедура през октомври миналата година е бил предложен и друг кандидат, различен от Николай Ненчев, който да оглави мисията ни в Киев. Държавният глава е уважил мотивите на тогавашния външен министър Мария Габриел. Тя предложи за поста именно Петър Танев, който вече е бил съветник в посолството ни в Украйна, където фактически нямаме посланик от началото на войната.

Още: Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай - защо?

Според Конституцията назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет, но в случая това ограничение е заобиколено, тъй като става дума за временно изпълняващ длъжността. В официалната си позиция Радев коментира, че Ненчев “не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес