Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложиха 5% увеличение на заплатите на надзирателите от 2014 г.

09 ноември 2013, 16:37 часа • 28794 прочитания

Министерство на правосъдието предлага 5% увеличение на заплатите и 20 лева увеличение на порциона от 1 януари.

Това стана ясно след преговорите между протестиращите служители на затворите и следствените арести с ръководството на правосъдното министерство, съобщи БГНЕС.

Правосъдното министерството отговаря за затворите, но трябва да отделя пари от бюджета си и за поддържане на съдилищата, прокуратурите и следствените служби.

Предложения, които бяха отправени за увеличение на заплатите и увеличение за порциона на първо време бяха посрещнати с неодобрение, така бе посрещнато и предложението за изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези на ГД "Охрана" от 1 юни 2014 г. С одобрение обаче бе посрещнато уверението преди края на година да бъде приет Правилникът за приложение на Закона за изпълнение на наказанието, в който ще претърпи промяна методиката за отчитането на работното време. Така 12-часовите смени, ще бъдат отчитани като 12 часа работно време, 24–часовите като 24 часа работно време.

От МП са уверили, че не се предвижда и промяна на 24-часовия режим на работа в затворите и следствените арести в страната. Това също предизвика аплодисментите и одобрението на хората пред правосъдното министерство. С аплодисменти бе изпратен и зам.- министърът на правосъдието Илия Ангелов, който каза, че винаги са добре дошли за предложения. "Пари аз не мога да дам, но всичко, което е в рамките на моите компетенции ще се старя за в бъдеще да се случва", заяви той и си спечели одобрението им.

Предложенията ще се обсъдят по места и в рамките на 5 дни ще стане ясно дали се приемат от служителите на затворите и на следствените арести.

 

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес