Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правен капан: Коалициите на Доган и Пеевски остават извън борда за изборите?

05 септември 2024, 08:34 часа • 6679 прочитания

Подписал съм се за една коалиция с всичките предложени в нея партии. С тези знакови думи Александър Андреев, бивш председател на ЦИК, отвори нова глава в сагата с войната между Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Казаното от Андреев поставя в нова светлина решението от снощи на ЦИК – не може ДПС да присъства в две коалиции за предстоящите избори и има срок до 7 септември, 17:00 часа това да се поправи: ЦИК с условие към коалициите на Пеевски и Доган за участие в изборите

В познат стил, Андреев прехвърли топката към съда, който трябва да решава – но и призна, че ако една партия се вади от дадена коалиция, то и името на коалицията би трябвало да бъде променено. По-важното - подписите за първоначалната коалиция, които я удостоверяват като подкрепена от достатъчно на брой гласоподаватели по закон, може да не са валидни – защото подписалите се са се подписали за коалиция с всички нейни първоначални членове и е различна ситуация ако един или няколко излизат от нея. С други думи - да се събират отново подписи за новия правен субект (коалиция) и да се иска регистрация с тях - а времето за това ще е изтекло, защото крайният срок за подаване на документи за регистрация за изборите за 51-во Народно събрание е 11 септември, 2024 година. Изборите ще са на 27 октомври, 2024 година.

Още: Ще вземе ли ЦИК соломоново решение за двете ДПС: Говорят изборни експерти

Въпроси, въпроси – кое е ДПС

Защо обаче ЦИК не иска да бъде доказано в коя коалиция е "истинското ДПС" - Андреев не даде точен отговор извън повторението, че не можело една партия да е в две коалиции, а на ЦИК не е работа да валидира коя партия е "автентична", това е работа на съда.

Нямаме пълният набор документи, заяви Стоил Цицелков, лицето на Обществения съвет към ЦИК – затова и коментарите не могат да са категорични. Можеше ЦИК да не приема едновременно документите за регистрация на двете ДПС-та, добави Цицелков. Приемането на заявлението за регистрация не значи регистрация, напомни Андреев.

Башибозук – така третият гост в сутрешния блок на Нова телевизия определи ЦИК и посочи, че сега административният съд ще вземе решение до 7-ми и после ЦИК ще има само още 3 дни да се оправя.

Със сигурност ще се явят на избори и Доган, и Пеевски, но само едната ще носи името ДПС, ако изобщо някоя от коалициите го носи, подчерта Цицелков.

"Някои хора се държат като ревнива съпруга, която и след развода се обажда на мъжа си как да се облича" - цитат за финал и уточнение: "Как ще даваме на уж утвърдени партии да управляват държавата като не могат да си решат вътрешните проблеми?"

Още: Вече ощетените Пеевски и Доган могат да се обърнат към съда и там кой колкото дебели връзки има

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес