Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП определиха реакцията на ИТН за КПКОНПИ като истерична, обвиниха ги в саботаж

10 юни 2022, 11:53 часа • 1613 прочитания

"Продължаваме промяната" определиха реакцията на ИТН за КПКОНПИ като истерична, обвиниха ги в саботаж. Това стана ясно от думите на народния представител и шеф на Комисията по правни въпроси Милен Матеев по време на брифинг в Народното събрание. Така той отговори на критиките от ИТН, че ПП искали "собствен Гешев" с КПКОНПИ. Според него ИТН саботират всички възможни реформи в КПКОНПИ и ефективни действия за борба с корупцията. "Не сме изненадани от истеричната реакция на тези представители на ИТН, защото тази истерична реакция сме я наблюдавали лично в експертните съвети, които сме организирали по изготвянето на законопроекти", каза Матеев. Той отбеляза, че през целия процес те са саботирали процеса по изготвяне. Или не присъстваха или се появяваха за пет минути, заявявайки, че твърдо държат на своето условие, а това условие превръщаше комисията в един неработещ орган. Условието беше да имат човек в комисията с право на вето  който да решава кой да бъде разследван и кой не", коментира още гтой. 

Заместник-председателят на парламента и депутат от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов подчерта, че с внасянето на този законопроект са показали, че няма да чакат повече и че действия срещу корупцията трябва да бъдат предприети. "Те могат да бъдат постигнати, въпреки усилията на прокуратурата да поставя чадър", каза още Иванов. Той благодари на колегите си от "Демократична България" и БСП, с които са имали конструктивен диалог и са допринесли този законопроект да има настоящия си вид. "На последно място искам отново ясно да разгранича, че колегите от ИТН са единствените, които с поведението, с коментарите, с позицията, която заемат неведнъж, ясно показват, че не желаят борбата срещу корупцията да бъде ползотворна и да даде резултат. Защо те заемат тази позиция, може би трябва да попитате самите тях", каза още Иванов. 

"Продължаваме промяната" изразиха мнение, че от ИТН не са се запознали със законопроекта им за КПКОНПИ. Те считат, че ако има пълно мнозинство във взимането на решението на органа, кактои искат от ИТН, означава да имаме неработещ орган. 

От най-голямата управляваща партия коментираха и темата с осигуряването на мнозинство и обажданията на премиера Кирил Петков на депутати от ИТН, като отрекоха да са договорили  мнозинството. 12 депутати, които да подкрепят 

"Продължаваме промяната" внесоха законопроекта за КПКОНПИ. Подробности четете ТУК.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес