Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Пеевски има рейтинг под 2%, ще разчита на купен и контролиран вот

23 август 2024, 16:12 часа • 2019 прочитания

"Изглежда, че Димитър Главчев ще смени Калин Стоянов от поста вътрешен министър - той даде ясна заявка, че ще търси вариант за успокояване на политическата ситуация. Това обаче съвсем не означава, че сме на път да разрешим политическата криза."

Това каза политологът Ирена Тодорова. Пред "Euronews България" тя подчерта, че с този ход на президента остава усещането, че той отново умело хвърли държавата в ръцете на Пеевски.

Още: Пиар грешката на "Възраждане" и общото кратно между опонентите на Пеевски: Анализ на Тончо Краевски (ВИДЕО)

"Няма защо да се заблуждаваме, че Димитър Главчев тутакси ще се освободи от този тип зависимост. Президентът Радев каза в своето експозе днес: „Над вашия кабинет тегне усещането, че е зависим от определени политики или политици“. Най-големият проблем не е, че Главчев има зависимост от дадени политически лица, а че тези лица, като Делян Пеевски, не са носители на никаква политическа легитимност", коментира Тодорова.

Снимки: БГНЕС

Пеевски ще драпа за гласове

По думите й ако се направи разрез на електоралната тежест на Делян Пеевски ще стане ясно, че тя е под 2%, а той разчита на купен и контролиран вот. Тя коментира, че остава въпросът дали този, който оглави Министерството на вътрешните работи след Калин Стоянов, ще бъде далеч от политическа зависимост.

Още: Грънчарова е сложила Калин Стоянов в списъка с министри, след като Пеевски я е заплашил с компромат за съпруга й? (СНИМКИ)

"Особено важно е кой ще опази честността на изборите, защото заради ниската избирателна активност, ние сме свидетели на партии, които влизат в парламента с изключително малък брой гласове, така че тук вече контролираният и купен вот имат голямо значение, а единственият начин да се преборим с това е да се вдигне избирателната активност", допълни политологът.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес