Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог очаква технократично правителство след изборите

24 септември 2024, 08:26 часа • 451 прочитания

Не трябва да се гледа кой какво говори по време на предизборната кампания, а има ли съдържателно съвпадение на позиции. В момента има доста ясни разделителни линии, които трудно ще се прескочат. Това заяви политологът доц. Даниел Смилов пред БНТ.

Още: Политолог очаква ГЕРБ и ДПС да направят управление

По думите му процесите, които текат са на фрагментация на политическото пространство и създаване на все по-трудна ситуация в създаване на правителство. Проблемът на сегашния парламент е, че не можа да се състави правителство в идеологическо сходно мнозинство, посочи доц. Смилов, според когото освен идеологическите различия има и вътрешни процеси. Дори, когато има идеологическо сходство, все пак нещо става, но при този път ДПС се разпадна, напомни Смилов.

Равноотдалечен премиер е приемлив вариант

Според него премиер, който не е част от политическите партии е вариант, който изглежда смислен. „Няма да е точно Марио Драги, но някой български еквивалент може да се намери. Когато не може да има идеологически и партийно мнозинство, вариантът е технократично правителство“, коментира доц. Смилов.

Доц. Даниел Смилов коментира и подреждането на листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори. В ДПС това, което се случва е прецедент, посочи той. Това, което става е скандално и подчертава проблеми в партийната система. И господин Делян Пеевски, и господин Ахмед Доган, и господин Бойко Борисов носят отговорност за състоянието на ДПС, изтъкна Даниел Смилов.

„Дали Калин Стоянов ще е водач на листа или някои друг, но по-дълбоките процеси са важното, което се случва“, каза още той.

Още: Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес