Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог към партийните лидери: Изборите не зависят само от избирателите

25 юли 2024, 08:55 часа • 718 прочитания

Обръщам внимание на политическите лидери, че следващите избори не зависят само и единствено от изюбирателите. Те зависят до голяма степен от способността на тези хора да създадат алтернатива на това, което се случва в този момент. Това каза политологът Христо Панчугов в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: След провала на втория мандат: Има ли шанс за правителство с третия?

И обясни: "Ако Борисов иска наистина да направи заявка за споделена отговорност, е важно да се види как тя изглежда сега, а не как ще изглежда в следващия парламент. И предизбораната кампания трябва да се основе на подобен тип разказ".

Според него в българското общество текат процеси, които не са намерили своето представителство. "Или най-малкото има групи в българското общество, които не виждат своето представителство. Това създава възможност не само за нова динамика, но и за доста радикализация и една от опциите за следващите избори е още по-ниска изюбирателна активност", коментира Панчугов.

"Имаше реплики от Бойко Борисов в последните дни,че след следващите избори има готовност за съставяне на правителство, защото е необходимо на България. Това е важна индикация, че ще има промяна на тона, на поведението на основните политически сили", смята Георги Киряков.

ОЩЕ: Борисов действа против Радев: Одобри кандидатурата на Ненчев (ВИДЕО)

Той обаче не се съгласи с твърдението на лидера на ГЕРБ, че ако не стане правителство с първия мандат, значи няма да стане и с втория и третия, защото в последните години вече е ставало така. "ПП-ДБ направиха един път правителство без ГЕРБ и втори път с ГЕРБ", обясни той. 

"Това обаче не означава, че на този етап с третия мандат има вероятност за правителство и то заради фрагментацията вътре в партиите след изборите", обясни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес