Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистват от прах машините за гласуване заради проблем

26 октомври 2024, 11:11 часа • 351 прочитания

Централната избирателна комисия е готова за изборния ден. Това обяви пред bTV председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова. 

Още: Ден за размисъл преди изборите на 27 октомври

Тя посочи, че всички книжа и материали днес ще бъдат предоставени на секционните избирателни комисии. Машините ще бъдат предоставен в секциите с машинно гласуване. Избирателните секции в чужбина също ще бъдат подготвени.

Нейкова изрази очакване, независимо от смяната на часа тази нощ, изборният ден утре да започне нормално. Тя посочи, че всички машини вчера са напуснали склада, инсталирани е електронните бюлетини.

Машинният вот няма да бъде отменен

По нейни думи няма как машинният вот да бъде отменен. 1/3 от всички машини са проверени на случаен принцип от експерти от държавната администрация по време на инсталацията в склада.

Нейкова обясни, че проблемите, които са възниквали във времето, са проблем с принтера, проблем с отрязването на бюлетините, но процентът по нейни думи е доста нисък. 

Тя отбеляза, че е направено тестване на машини, при които е възниквал проблем и според експертите една от причините за него е натрупването на прах в принтерите. На изпълнителя е била възложена профилактика, която почиства и техниката от прах.

Още: "Ще се опорочи ли вотът": ЦИК наблюдава честа подмяна на членовете на СИК в последния момент

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес