Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Конституцията задължава да се потърси възможност политическата криза да не прерасне в парламентарна

17 ноември 2016, 09:55 часа
Реклама

Конституцията ясно задължава държавния глава да потърси възможност чрез тези консултации политическата криза да не прерасне в парламентарна криза.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на политическите консултации с ПП ГЕРБ, предаде Фокус.

"Уважаеми г-н Борисов, уважаеми г-н Цветанов, добре дошли в президентската институция. Благодаря за уважението. От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка в Народното събрание на правителството на премиера Бойко Борисов. Оттук нататък президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона.

В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива", каза Плевнелиев в началото на консултациите с представителите на ПП ГЕРБ.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес