Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски опитва да спре ДПС да се яви на изборите

10 септември 2024, 14:20 часа • 8375 прочитания

Пеевски опитва да спре ДПС да се яви на изборите. Това стана ясно от брифинга на ЦИК.

Проблемите с регистрацията

Припомняме, че вчера комисията отказа да регистрира за участие в предстоящите избори двете коалиции - "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски) и "Демокрация, права и свободи - ДПС" (ДПС-Доган). Причината е, че една партия не може да участва в две коалиции, а нито една от двете фракции на движението не се отказа. 

След отказа хората на Ахмед Доган подадоха документи за самостоятелно явяване на ДПС на изборите. ОЩЕ: Окончателно: ЦИК отказа регистрациите и на двете ДПС-та (СНИМКИ)

Кой пречи на регистрацията?

"След като вчера ЦИК прие решение, с което отказа на двете коалиции, в състава на които беше включена ДПС, в ЦИК постъпи заявление за регистрацеия на партия ДПС за участие в изборите за народни представители. След като беше подадено това заявление - до момента са постъпили още осем документа, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията. Подписката се проверява в ГРАО и ЦИК ще се произнесе по подадените документи след като бъдат събрани всички относими документи", обясни Росица Матева. 

На въпрос дали има риск ДПС да не се яви на изборите, Цветозар Томов отговори: 

"Аз се надявам, че няма да се стигне до ситуация, в която българнските избиратели да бъдат лишени от правото да гласуват за партията, която са избрали. Въпросът, който задавате, следва да бъде адресиран към представляващите ДПС, които заемат провитоположни позиции".

Има ли конфликт на интереси в ЦИК?

Говорителите на ЦИК отговориха на въпрос дали Севинч Солакова е в конфликт на интереси, тъй като е член на Централното оперативно бюро на ДПС. "ЦИК няма правомощия и няма да разгледа този сигнал", уточни Росица Матева. 

Те коментираха и твърденията, че председателят на ЦИК е била в ръководството на една от партиите, с които се регистрира едната фракция на ДПС. "По отношение дали това г-жа НЕйкова е била член или заместник-председател на една от партиите. Тя е била заместник-председател до 2019 г. на партия "Нова алтернатива". След като е напуснала тази партия, какво се е случило с нея, сменено ли й е името, не може да ангажираме г-жа Нейкова с този въпрос", каза Матева. 

От комисията коментираха и посещение на членове на ЦИК за президентските избори в САЩ. Цветозар Томов уточни, че командировката в САЩ е възможна и е добре изпратените членове да придобият доста важен за комисията опит.

Двамата говорители отрекоха върху тях да е оказван, какъвто и да било натиск. 

Колко партии и коалиции са подали документи?

Междувременно от ЦИК увериха, че продължава регистрацията на партиите и коалициите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. "Към момента са подали документи 19 партии и 6 коалиции, от тях регистрирани са 9 партии. Останалите се обработват документите. На две от коалициите ЦИК отказа регистрация", каза Матева във връзка с двете фракции на ДПС.

Всички 31 РИК-ове са попълнени

ЦИК е назначила състава на всички 31 районни избирателни комисиии и те вече работят. Срещу решенията има постъпили две жалби. Едната е срещу решението за назначаване на РИК - Кърджали от ГЕРБ-СДС, а другата от ПП-ДБ срещу решението за назначаване на 23-та РИК. ОЩЕ: ЦИК не назначи съставите на всички РИК-ове

Гласуването в чужбина

"Днес от 0.00 ч. стартира процесът за подаване на заявления за гласуване извън страната, като възможността за подаване на заявление за гласуване издвън страната ще приключи в 24.00 ч. българско време на 1 октомври 2024 г. "Броят на секциите, които ще се образуват извън страната няма да е по-малък от предходните избори", добави Цветозар Томов. 

Припомняме, че ЦИК определи местата за гласуване зад граница за вота на 27 октомври. Общо 60 са държавите, в които това ще се случи, тъй като в тях е имало избирателна секция последните пет години и в нея са гласували не по-малксо от 100 избиратели.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес