Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски дойде да се "изповяда" за Нотариуса и Петьо Еврото (ВИДЕО)

25 юли 2024, 15:11 часа • 5180 прочитания

Изненадващо председателят на ДПС Делян Пеевски се яви пред Временната комисия за Пепи Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса, която днес нямаше предварителен дневен ред. 

Поводът за появата му

Повод за появата на Пеевски бе призивът на представители на неправителствената организация Антикорупционния фонд той да бъде изслушан пред комисията, тъй като по думите на разследващия журналист Николай Стайков Мартин Божанов е бил свидетел по делото за изнудвания шеф на "Булгартабак" Христо Лачев преди 16 години, като имал разговор с младия следовател Делян Славчев Пеевски. "Най-малко известният факт е, че на разговора е присъствал и техния колега Петьо Петров", каза Стайков. ОЩЕ: Връзката на Пеевски, Нотариуса и Пепи Еврото: Разкрития от журналиста Николай Стайков (ВИДЕО)

"Наблюдавах предишната ви комисия, бях набъркан от АКФ и "Партиите на кеша" (бел. ред. - Пеевски говори така по адрес на "Продължаваме промяната"). Виждам, че са уплашени от разкритията, които ще направя съвсем скоро", каза Пеевски.  

Отговорът на твърденията срещу него

Пеевски заяви пред комисията, че чрез своя адвокат е помолил градската прокуратура да каже каква е връзката му с "Булгартабак", Петьо Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса. 

Отговорът на градския прокурор на София Илиана Кирилова представи Хамид Хамид от ДПС. "Пеевски не е участвал в разследвания, свързани с "Булгартабак", нито в разследвания, съвместно с Петьо Велков Петров, не е и разпитвал свидетел Мартин Божанов", се посочва в отговора на градския прокурор според казаното от Хамид. 

Комисията да изслуша Лозан Панов и Христо Иванов

Това бе призивът на Пеевски към временната комисия за Пепи Еврото и Нотариуса. "Колко срещи е имал Христо Иванов с главния прокурор, предлагал ли е заместник-главни прокурори, искал ли е да овладее цялата прокуратура, водил ли е разговори, с кого и как и Съюзът на съдиите какво общо има Христо Иванов", попита Пеевски. 

Председателят на ДПС  подчерта, че е приготвил съм 10 разследвания, свързани с ПП-ДБ, които са потулени от прокуратурата. "Аз ги обвинявам в зависимост. Няма да позволя хората, които владеят съда и прокуратурата, да лъжат и да ме забъркват мен в тези неща. Колкото и да се смеете, гледам в разследванията има много потулени ваши неща", обърна се той към Лена Бориславова и заговори за хонорари от ББР, които е получавала (това тръгна като история от ГЕРБ, а в крайна сметка Бориславова не беше разследвана). ОЩЕ: Асен Василев: Пеевски е минало свършено (ВИДЕО)

Малко след това Пеевски напусна комисията, а пред медиите добави, че кръгът "Капитал" на Иво Прокопиев притежава съда и прокуратурата. 

Дебатът в комисията

След изненадващата поява на Пеевски и също така внезапното му напускане на комисията, депутатите проведоха разискване за лицата, които ще поканят за изслушване. Дебатът се заформи около призива на Пеевски за изслушване на Христо Иванов и Лозан Панов. 

Хамид Хамид от ДПС направи предложението официално. Противопостави му се Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която обърна внимание, че не е чула по какъв начин са формулирани въпросите, които да покажат съотносимост на тези лица към предмета на изслушване. "Ако ще разследваме всички зависимости в съдебната власт, по-добре да започнем с Красьо - Черния", каза Йорданова. 

От своя страна Лена Бориславова от ПП-ДБ смята, че ДПС искат да отклонят вниманието от случващото се в партията. Тя коментира и отговорът на Софийска градска прокуратура, като изрази мнение, че Илиана Кирилова не е тази, която ще разкрие нещо за Пеевски: Градският прокурор на София пред наказание, защото крие данни за Гешев

"Да изслушаме г-н Делян Пеевски като депутат, който явно има информация, работил е в следствието. Също така да изслушаме Калин Стоянов", добави още Бориславова. 

От своя страна Хамид Хамид каза, че Пеевски вече е дошъл и е отговорил с писмен документ от Софийска градска прокуратура. Той обаче каза, че, ако на някой не харесва председателя на СГП, уважава неговото мнение.

В крайна сметка комисията реши Христо Иванов, Лозан Панов, Делян Пеевски, Калин Стоянов и редица други лица. ОЩЕ: Пеевски си изпуска нервите: Обиди към ПП-ДБ, заплахи към Румен Радев (ВИДЕО*)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес