Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова: Ако разреша саниране, ще стана клиент на прокуратурата

22 ноември 2016, 14:00 часа • 2077 прочитания

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за един милиард лева. Програмата е заложена в проекта на бюджет на правителството в оставка за догодина. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Досега за 2019 сгради има средства от бюджета за саниране за тази година.

Министърът заяви това след откриването на шестата национална конференция "Оперативна програма "Околна среда" и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 - 2020 г.".

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова уведоми кметовете на общините в страната временно да преустановят сключването на нови договори за саниране.

Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата, обясни Павлова днес.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, каза министър Павлова.

Почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов коментира, че строителният бизнес твърдо стои за програмата и настоява тя да продължи и през следващата финансова година. Той отбеляза, че тази програма е предимно предназначена за малки и средни строителни фирми, като отчете, че тази година е била близко до нулевата по отношение на проекти по европейската програма и допълни, че националната програма за саниране е тази, която е "държала" малките фирми в бизнеса.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес