Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партията на Кунева е против мажоритарното гласуване и иска свикване на Велико народно събрание

20 ноември 2016, 17:30 часа • 2829 прочитания

Националният съвет на Движение "България на гражданите" е решил да не подкрепя въвеждането на мажоритарното гласуване и да се противопостави на популизма и опиянението около него, каза на пресконференция днес лидерът на партията Меглена Кунева.

"Да, в системата има грешка, но промени "на коляно" няма да я подобрят", каза Кунева. Според нея Великото народно събрания трябва да се занимае с промените в Конституцията, рестартиране на системата, намаляване броя на депутатите, но не и без преброяване на населението, райониране на държавата на 240 района, прецизен анализ и широко публично обсъждане.

На въпрос за отчетност на прокуратурата, Кунева каза, че в Закона за съдебната власт и Конституцията темата за съдебната власт и прокуратурата е заложена чрез конкретните промени, които са били гласувани от 43-то народно събрание.

За броя на депутатите, Кунева каза, че не приема подход, при който просто се назовава един брой народни представители, които да се избират вместо 240. Тя и подчерта, че за ДБГ е важно въвеждането на електронното гласуване, за да се включат и българите, живеещи в чужбина.

На въпрос за партийните субсидии, Кунева каза, че ДБГ е предложило регресивната скала за намаляване на бюджетните средства за издръжка на партиите, според която на всеки 100 хиляди гласа субсидията да се намалява с определен размер, а за над 1 милион гласа партиите да не вземат субсидии. От партията са против задължителното гласуване.

По думите на Кунева, ако това Народно събрание продължи дейността си, то трябва да заслужи своето присъствие и да приеме закона за антикорупцията, за бюджета за 2017 година и антитерористичния закон, а с президента да се обсъдят и въпросите за българското председателство.

Членът на изпълнителния съвет на партията Найден Зеленогорски каза, че ще Реформаторския блок ще предложи на председателския съвет на Народното събрание да се намали ваканцията на депутатите по Коледа и да стане колкото на останалите работещи, за да се работи максимално дълго по законодателните задачи на парламента.

Кунева повтори, че в правителство в рамките на този парламент категорично Движение "България на гражданите" няма да участва. Това решение ще бъде предложено и на Изпълнителния съвет на "Реформаторския блок" утре.

Тя допълни, че дори ГЕРБ да решат да подкрепят такова правителство, в този парламент, то също ще бъде без участие на политици от ДБГ. За Реформаторския блок, Кунева каза, че ДБГ държат да се възстановят нормалните функции на Блока през неговите органи. "Вървим към обединение, което ще даде гаранции, че всеки партньор ще бъде зачетен, никой няма да надделява над другите. Лидерът на ДСБ избра да се отдели по друг път, но пък БНД са част от РБ вече", припомни тя.

Според Кунева Реформаторския блок трябва да остане отворен проект. Тя допълни, че кризата, която изглежда да се очертава на фона на популизма, дава шанс на РБ да защити нормалността.

Тя посочи като успех на РБ, че образованието и съдебната реформа са станали фокус на вниманието на това правителство, като подчерта, че и въпросите за икономическия растеж, увеличаването на доходите и здравеопазването са приоритети на РБ.

"Можем повече и тепърва ще го покажем, включително на предсрочни избори", подчерта също лидерът на ДБГ.

Според Зеленогорски реалистично е конгрес на РБ да се проведе около средата на януари 2017 година.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес