Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партиите вдясно ще се прощават с емблематични офиси

30 март 2017, 08:22 часа • 1589 прочитания

СДС няма право да запази централата си на „Раковски“ 134. Под въпрос е и дали ДСБ може да остане в своята на „Кърниградска“. Това обяви пред Агенция "Монитор" областният управител на София Диана Тонова на база резултатите от парламентарния вот.

Реформаторският блок, от който сините са част, получи едва 3,06%, а за да запазят офисите си, партиите в коалиция трябва да изкарат поне 4% подкрепа. Така със сигурност СДС, освен субсидията си от бюджета, ще загуби и емблематичната за прехода сграда. Според Тонова същата съдба трябва да последва и ДСБ по отношение на офиса ѝ на „Кърниградска“.  За тъмносините обаче все пак предстояли последни консултации с юристите - заради евродепутата Светослав Малинов, който влезе в ЕП от Реформаторския блок, но е декларирал принадлежност именно към ДСБ. Тонова припомни, че в предишни години е имало тълкувания, в които това е използвано като мотив за запазване на офисите. Тя обаче подчерта, че всъщност в нито един закон представителността в Европейския парламент не е посочена като основание за предоставяне на държавен имот срещу символичен наем.

Областният управител все пак подчерта, че преди да се предприемат каквито и да било действия, трябва да се изчакат официалното обявяване на окончателните резултати от ЦИК. Едва след това щели да се изпратят писма с покана за освобождаване на сградите и процедурата да се задвижи.

Централата си от държавата ще загуби и БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев, която по същата схема с участие в коалицията РБ няма основание да запази имота заради нисък резултат. Партията се помещава в сградата на Софийската опера в съседство с „Атака“. На същия принцип без имоти от държавата и общините ще остане ДБГ на Меглена Кунева. Областният управител потвърди, че евтините офиси от държавата ще загубят още АБВ, „Движение“ 21 на Татяна Дончева, както и „Глас народен“ на Светльо Витков.

В същото време след парламентарния вот се появяват нови партии, които ще имат право на офиси из страната на изгоден наем -„Воля“ на Веселин Марешки, Политически клуб „Тракия“, който влезе в новата лява коалиция „БСП за България“, както и партия „Възраждане“, която успя самостоятелно да прескочи 1% на вота. За тях обаче областната управа все още не е предприела търсене на имоти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес