Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът удължи срока за преговори с Украйна за оборудването на АЕЦ "Белене"

11 септември 2024, 13:37 часа • 468 прочитания

Народното събрание удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажбата на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

Решението подкрепено от 107 народни представители от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и петима независими депутати. "Против" гласуваха 65 депутати от "Възраждане", БСП и 14 независими депутати. От "Има такъв народ" се въздържаха.

Предложението беше внесено от председателя на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) и включва промяна на предишно решение, което възлага на министъра на енергетиката да води преговори с украинския си колега за продажбата на оборудването. Още: Депутатите отказаха на ИТН парогенераторите от АЕЦ "Белене" да останат в България

"След приключване на преговорите, министърът на енергетиката трябва да подготви доклад до Народното събрание, за да може да бъде взето решение относно продажбата на оборудването, което е с дълъг производствен цикъл и е собственост на Националната електрическа компания (НЕК)", гласи решението на парламента.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес