Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът отряза ДПС за ромските секции

21 април 2016, 14:29 часа • 634 прочитания

Народното събрание отхвърли предложението на ДПС избирателни секции да се разкриват или преместват, ако бъдат събрани 400 подписа на избиратели. Искането за т.нар. ромски секции беше отхвърлено с 28 гласа „за“, 98 „против“, 30 се въздържаха.

Илия Илиев, който е председател на ромската партия ДРОМ, аргументира искането си, че така ще се стимулира избирателната активност. „Много често има оплаквания от български граждани, особено в напреднала възраст, хора, които са трудно подвижни, и също така хора, които не могат да си позволят да отидат до секцията, защото много често избирателни секции са на отдалечени места, коментира той.

Според депутата целта на цялостния ремонт на Изборния кодекс е да се увеличи избирателната активност. Илиев посочи, че 400 избиратели са повече от половината в една избирателна секция.

От Патриотичния фронт веднага реагираха, като Димитър Байрактаров репликира, че това е пореден опит за прокарване на текст, с който да се осъществява контролиран вот. По думите му още по-цинични са опитите това да се прикрива зад грижа за хората с увреждания.

"Уважаеми, вие знаете ли , че хората, които са регистрирани с такива увреждания не можете да ги съберете - 400 в една секция никога. Просто, защото няма толкова хора в една секция", добави Байрактаров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес