Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Панов: Без работеща съдебна система няма как да се говори за антикорупционни реформи

04 юли 2016, 14:02 часа • 844 прочитания

Няма как да се говори за антикорупционни реформи без работеща съдебна система. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на 12-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията в София. На форума бе представен доклад на Центъра за основните тенденции при корупцията и завладяването на държавата.

"В крайна сметка независимо дали става дума за проблеми с обществени поръчки и конфликт на интереси, както и всякакви други корупционни практики, то със сигурност единственият начин за тяхното преодоляване е най-вече превенция и работеща съдебна система“, каза председателят на ВКС, цитиран от БГНЕС.

"Засега нашата борба с корупцията се изразява по-скоро в промени в нормативната уредба. Пример за това са последните поправки в Конституцията от миналата година, които касаят разделянето на ВСС на две колегии”, смята Панов.

Той припомни, че краткосрочната цел на разделянето на ВСС на две колегии е имало за цел “съдиите да се самоуправляват, независимо от прокурорите и с по-малко влияние от политиците”. “Идеята беше да се създаде Съдийска колегия в рамките на 13 души – като в нея влязат 6 представители на съдиите, председателите на ВАС и ВКС, както и 5 члена от парламентарната квота. Така представителите на гилдията на съдиите биха имали лек превес в такава структура. Това би било предпоставка за тяхната независимост“, заяви Панов.

Според председателя на ВСК обаче действително се е случило друго. "Депутатите преместиха един човек от парламентарната квота от прокурорската колегия в съдийската. Така с един куршум засегнаха, и по-точно убиха две реформи – засилиха политическото влияние на партиите в съдийската колегия и гарантираха, че сегашното управление в Прокуратурата няма да се промени”, каза Панов.

Липсата на воля да се даде възможност на съдебната система да се самоуправлява, днес политическият ни елит се опитва да компенсира с безгранично засилване на правомощията на общите събрания, каза още Лозан Панов, цитиран от Клуб Z. Председателят на ВСК е критик на последните промени в Закона за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление, като според него трябва да се търси баланс.

"Аз съм убеден привърженик на принципа на съдийското самоуправление и въвеждането на този принцип в съда, който ръководя, започна още с моето встъпване като председател на ВКС, без този принцип изобщо да е факт в нормативната ни уредба", каза днес Панов. "Спомняте си колко критики бяха насочени към мен, когато реших да дам възможност на съдиите от ВКС сами да изберат своите заместници, макар и това да не беше записано в закона", добави той.

"За мен обаче е изключително важно да се намери балансът между управление и самоуправление", каза Панов, като даде пример: "В Търговската колегия на ВКС съдиите насрочваха делата за след една година, в Гражданската колегия – за след два до три месеца. Тук става дума не за решаване на делата, тук става дума за насрочване на първото закрито заседание. Едната колегия – едва три месеца, другата колегия – една година".

"Няма спор, че бавното правораздаване предпоставя и отваря вратички за корупция не само в цялата съдебна система, но и в цялата държава", коментира още председателят на Върховния касационен съд.

"Съдиите и прокурорите още не са се научили, че те не са служители просто на институцията, а най-вече на обществото", каза от своя страна министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на форума. Тя защити промените в Закона за съдебната власт, които се водят по нейно ръководство, като допълнително коментира, че резултатите в доклада за противодействие на корупцията "съвсем не са приятни".

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес