Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Падат визи за пътувания до Оман

18 септември 2024, 16:33 часа • 394 прочитания

Министърът на външните работи ще подпише Споразумението с правителството на Султаната Оман за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически, специални и служебни паспорти.

Новината съобщават от пресслужбата на служебното правителство след края на днешното правителствено заседание.

С постановлението се измени решението по т. 15 от Протокол № 27 от заседанието на Министерския съвет на 28 юни 2016 г. за одобряване проект на Споразумение между българското правителство и правителството на Султаната Оман за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически, специални и служебни паспорти, и упълномощи министъра на външните работи да подпише Споразумението от българска страна.

Още: САЩ ще обявят решение за премахването на визите за румънците

С премахването на визовите изисквания за притежателите на гореизброените видове паспорти ще бъде даден тласък за активизиране на политическия диалог и бизнес контактите между двете държави.

Очакванията са Споразумението да доведе до увеличаване възможностите за омански инвестиции във важни за българската икономика сектори и проекти, както и за навлизането на български фирми на оманския пазар.

Още: Преговаряме за природен газ с Оман

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес