Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оттеглят поправката в Наказателния кодекс за политическа цензура?

11 март 2015, 15:15 часа • 11300 прочитания

Считайте технически, че това предложение, в тази версия е оттеглено. Продължава дискусията по него с работната група, ще търсим вариант за по-прецизно такова. Това каза правосъдният министър Христо Иванов за поправката, включваща и политическа принадлежност в текста от НК.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че и второто правителство на ГЕРБ ще направи опит да се ограничат критичните публикации срещу политици и партии.

Министерството на правосъдието предлага в Наказателния кодекс (НК) да се запише като престъпление проповядването или подбуждането чрез медиите към дискриминация, насилие или омраза, основани на политическа принадлежност.

Предвиденото наказание е затвор до четири години и глоба от 5 до 10 хил. лв. Проектът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Сега съществуващият чл. 162 ал. 1 гласи: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание". Министерството иска да се добави "или политическа принадлежност". Така ще се даде възможност на прокуратурата да разследва всеки, който критикува политически субекти, както и медиите, в които се случва това.

Целта на работната група при изработването на този текст е била абсолютно различна от преследването на политическа реч в един нормален, демократичен дебат, каза правосъдният министър Христо Иванов днес.

Целта на това предложение е била да се криминализира именно пропагандата и възхваляването на терористични действия. Но тъй като има толкова сериозна реакция по тази редакция, аз имам днес среща с работната група и ще търсим по-прецизна редакция, която наистина да не оставя никакви съмнения, че е възможно да се интерпретира по друг начин, обясни Иванов.

След заседанието на МС Христо Иванов поиска да каже и, че е било одобрена финансиране за началото на реконструкцията на т. нар. НДК. Финансовото министерство е отпуснало близо 11 млн. лв., които се искат и тази реконструкция ще започне максимално бързо.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес