Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ДПС обявиха, че подготвят конституционни промени

12 януари 2022, 10:29 часа • 4559 прочитания

"Парламентарната група на ДПС подготвя конституционни промени. Те са на фаза работа с експертите по заданието и ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори".

Това каза пред журналисти на брифинг в парламента Йордан Цонев от ДПС.

По думите му втората група законодателни инициативи ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство.

"Позицията на партията ни от много години е, че най-важната битка с корупцията е отстраняване на условията за осъществяване на такава, а това трябва да започне от законодателството", изтъкна той.

Цонев допълни, че работят и по проект за изменение на Закона за обществените поръчки.

"Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата ин хаус, която била разрешена от ЕС, но тук в България през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за ин хаус процедури", обясни Цонев с едва доловима ирония.

ДПС ще предложи и промени в Закона за публичните разходи с цел разходите на изпълнителната власт да бъдат напълно прозрачни и да минават през санкцията на парламента. "Ако трябва да го кажем на разговорен език, да затворим опцията "разходи през джипката"", уточни зам.-шефът на ПГ на ДПС.

Сред другите им законодателни предложения ще има и антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. От ДПС ще внесат и промени в Закона за горите с идеята да не бъдат използвани дърветата за огрев като "бухалка за политически натиск". "Нашият електорат е много тежко пострадал и по време на управлението на ГЕРБ, и по време на управлението на Рашков от тези технологии", завърши Цонев.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес