Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Областни управители, назначени от кабинета на Радев, продължават да напускат

12 юни 2023, 12:10 часа • 6769 прочитания

Областни управители, назначени от служебния кабинета на Румен Радев, продължават да напускат. След като оставки хвърлиха областните управители на Софийска област, Пловдив, Пазарджик, Видин и Монтана, примерът им бе последван и от тези на Варна, Хасково, Ямбол, Добрич и Смолян.

ОЩЕ: "Политика се прави с морал": Още четирима областни управители подадоха оставки

Областният управител на Варна Марио Смърков подаде оставка. Той уточни, че тя е свързана с изявленията, предизвикани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за автомобили. Смърков припомни, че алеята всъщност е улица според документите на Дирекцията за строителен контрол и регионалното министерство и като такава трябва да бъде достъпна за движение на коли.

Областният управител посочи, че приема насроченият от "Продължаваме промяната" за днес протест срещу заповедта му като акт на недоверие от страна на политическа партия, участваща в управлението на държавата, и подава оставка от поста.

„Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а да бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти“, каза Красимир Ангелов.

В мотивите си областният управител на Ямбол Георги Чалъков заявява, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство. „Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали  управление на основата на лъжата, лъжата, с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, посочва той.

С писмо до Министерския съвет областният управител на област Добрич Здравко Здравков подаде оставка. „Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на  област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет“, казва още Здравко Здравков.

Оставка е депозирал и областният управител на Смолян. „Служебното правителство, което ме назначи на поста Областен управител на област Смолян приключи своя мандат и вече България се ръководи от редовно правителство. Предвид настъпилата промяна в управлението на държавата и моите лични различия с политиката на това управление считам, че е невъзможно да изпълнявам задълженията си”, заяви Стефан Сабрутев.

Областният управител на Плевен Иван Петков също е подал оставка. "Не искам да бъда мокър печат", е мотивът, който посочи Петков. 

Заявление за освобождаване от длъжността е подал и областният управител на Разград Драгомир Златев. Той посочи, че е бил назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и е изпълнил ангажиментите, които е имал в интерес на гражданите на област Разград. И добави, че вече е избрано редовно правителство и е редно то да работи за изпълнение на програмата си със свой екип.

Областният управител на Русе Анатоли Станев също подаде оставка. "Искането е изпратено до Министерския съвет", съобщи Станев. „Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки“, коментира Станев. По думите му много често хората се намират на кръстопът между достойнството и интереса. „Това обаче не важи за тези, които са избрали да бъдат последователни. Жалкото е, че редица от т.нар. държавници не осъзнават този факт и се превръщат в заложници на чужди идеи. Разменените роли и обърканата действителност не водят до нищо добро – те са просто част от поредния ден, в който не си заслужава да отстъпваш от принципите си“, каза още областният управител на Русе.

И областният управител на област Благоевград Стоян Христов изпрати писмо до Министерския съвет, е което изрази желанието си да бъде освободен от длъжността областен управител на област Благоевград.

Според Христов това е морален акт, тъй като вече има избран нов Министерски съвет и той не е назначен от настоящия кабинет.

Стоян Христов бе назначен за областен управител на област Благоевград на 6 декември миналата година.

"През изминалите 6 месеца той и администрацията работиха за осъществяване на важни проекти като изграждането на международен граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни – Берово, стартирането на ремонтните дейности на моста при Покровник и др. С убеждението, че всички добри практики и политики ще бъдат продължени и в бъдеще, Христов сам депозира искането си за освобождаване от длъжност", съобщиха от областната администрация.

Оставка подаде и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Като основен мотив се посочва, че всяко правителство е редно да формира свой екип, което да изпълнява на регионално ниво политиката на Министерски съвет. „В мотивите ми няма нищо лично, напротив - има само коректност и съобразителност с настъпилите промени на централно политическо ниво. С министър-председателя академик Денков сме били част от един екип и аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкова труден за държавата момент и му пожелах успех в извеждането на България от политическата и икономическа криза. С достойнство изпълнявах ангажиментите си като областен управител към служебното правителство с премиер Гълъб Донев“, каза проф. Нейкова.

Областният управител изразява своята благодарност към всички държавни институции, представители на местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация Бургас за доброто сътрудничество и коректната екипна работа. „Ще остана на поста си и ще изпълнявам задълженията си, включително и моят екип, до вземането на решение от страна на Министерски съвет“, допълни още проф. Нейкова.

Към момента своите оставки са депозирали областните управители на Велико Търново, Ловеч, Търговище, Добрич, Варна, Ямбол, Габрово и други.

От Министерския съвет заявиха, че това е безпрецедентна акция и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес