Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Новото" БСП - рамо до рамо с китайските комунисти в София (СНИМКИ)

30 юли 2024, 16:33 часа • 1004 прочитания

Делегация на Китайската комунистическа партия, водена от зам.-министъра на Международния отдел на ККП Чен Джоу, посети София по покана на новото ръководство на БСП.

В проведената в централата на БСП среща, на която е присъствала и извънредният и пълномощен посланик на КНР Дай Цинли, са обсъдени "възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете партии и позициите им по различни външнополитически и икономически въпроси". Подчертан е и фактът, че "тази година се отбелязват 75 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни, като България е втората държава в света след СССР, признала КНР".

Зам.-председателят на НС на БСП Кристиан Вигенин е запознал гостите с "актуалната политическа ситуация в страната и усилията на БСП да обедини левите формации".

Още: Комунизмът се завръща: Ето кога според баба Ванга

Вигенин е разяснил и позицията на БСП по отношение на войната в Украйна и вижданията на българските социалисти за нейното прекратяване и дипломатическо уреждане: "Много бих искал в близко бъдеще отношенията на Китай с Европейския съюз да бъдат отношения на сътрудничество, а не на съперничество, всички имаме интерес от това".

Чен Джоу е обърнал "специално внимание на научните разработки на китайската страна по отношение на бъдещето на социализма с китайска специфика". С оглед на работата на БСП по новата политическа програма "българската страна прояви интерес да бъде установено сътрудничество с Националния политически институт на БСП, за да има обмен на идеи не само с европейските партньори, но и да се запознаят с новите постановки на китайските учени", съобщават от "Позитано" 20.

Председателят на ПГ на „БСП за България” Борислав Гуцанов е обърнал внимание на "възможностите по отношение на китайските инвестиции в изграждането на инфраструктурни проекти в България и неизползвания потенциал в икономическите връзки с Китай".

Още: "Белене" - лагерът на смъртта, от който възкръсва надеждата (ВИДЕО)

Двете страни са се договорили "да бъде засилен политическият диалог между двете партии и да се изгради трайно партньорството по линия на младежките организации и организациите на жените, както и на регионално равнище".

Отправена е и покана към ръководството на БСП делегация на партията да посети КНР "в най-скоро време". Зам.-министърът на Международния отдел на ККП Чен Джоу е подчертал "важната роля на БСП в българската политика и пожела обединителните процеси в българската левица да върнат социалистите в управлението на страната".

Още: Китайската комунистическа партия започва пренаписване на Библията и Корана

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес