Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият вътрешен министър: МВР няма да прави избори, справихме се с купения вот

27 август 2024, 13:08 часа • 1126 прочитания

"Убеден съм, че с всичко, което очаква обществото от нас, със справянето с купуването и продаването на гласове - ще се справим. Работи се детайлно по всеки сигнал за гарантиране на прозрачни и честни избори".

Това каза новият служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков, който по-рано днес прие поста от досегашния министър Калин Стоянов. Новият МВР-шеф подчерта, че ще продължи да се работи с пълни сили и на пълни обороти за овладяване на пожарите в страната.

"МВР няма да прави избори. МВР единствено гарантира обществения ред и не е коректно да бъдем въвличани в изборния процес като министерство, което влияе на изборния процес. Нашата задача е да гарантираме нормален обществен ред и да действаме ефективно срещу купения вот", каза още Илков.

Още: "Моралната победа е за мен": Калин Стоянов се сбогува с МВР и влиза в политиката (СНИМКИ)

"Аз съм свързан единствено и само с МВР, повече от 37 години и такъв ще си остана - равно отдалечен от всички политически субекти", каза още Илков и посочи, че сигналите за изборни нарушения на последните избори са намалели с 23% преди, по време и след тях. Досъдебните производства са с 28% по-малко. "МВР си е свършило работата откъм всички превантивни мерки", е мнението на Илков.

"Важно е да очертаем приоритетните задачи и да избегнем всякакви спекулации, на които станахме свидетели и в днешния ден. Не на последно място колегите от МВР да почувстват успокоение", заяви на брифинг Атанас Илков и подчерта, че осъзнава отговорността, която поема. По думите му друг приоритет е пътната безопасност, като се отчита намаляване на загиналите.

Иначе по време на самата церемония по предаване на властта той отново призова за необходимост от успокояване на системата и загатна, че няма да прави особено много промени във ведомството или в начина на работа. Все пак отчете, че е възможно да има "корекции" при част от областните директори на МВР. Припомняме, че досега Илков беше рамо до рамо със Стоянов и двамата работиха в един екип от началото на управлението на служебното правителство.

Още: Какво имущество декларират новият вътрешен министър, ключовите фигури от МВР и службите?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес