Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият Наказателен кодекс може да запуши тотално устите на държавните служители

09 януари 2014, 08:17 часа • 15458 прочитания

Предпоставките в проекта за нов Наказателен кодекс (НК) за спорни моменти и казуси, които не са в полза на обществото, продължават да се увеличават.

Поредният такъв момент е засилването на рестрикциите за оповестяване на държавна информация – чл. 416 от проекта за нов НК, озаглавен "Разкриване на защитена информация". Там е предвидена до еда година затвор за всеки, "който във вреда на гражданин, на юридическо лице или на държавата съобщи на другиго или разгласи информация, чието разкриване е ограничено със закон и която му e поверена или станала известна във връзка с неговата работа или с неговото занятие".

На практика под ударите на новия НК ще попада всеки, който разкрие дори по непредпазливост не само държавна и служебна тайна, но и всякаква защитена от закона информация. Тук попадат дори данни, пазени като лична информация, лекарска или търговска тайна и др. В тази група може да бъде включено изваждането на бял свят на законопроект или друг нормативен акт, който още не е пуснат за обществено обсъждане, пише вестник „Сега”.

„Чл. 416 ще накара държавните служители никога да не дават информация, защото ще се чувстват заплашени. Сега по Закона за достъп до обществената информация може да се предоставят например данни, защитени от търговска тайна, при надделяващ обществен интерес. Това и сега се прави много рядко - в 4 на сто от исканията, всеки може да си представи какво ще стане, ако бъдат приети тези текстове от новия НК", коментира пред „Сега” Александър Кашъмов, шеф на правния екип на "Програма Достъп до информация".

Според сегашното законодателство наказателна отговорност има амо за издаване на държавна тайна. Държавните тайни трябва да се пазят от лицата, на които това е възложено по служба. Ако те не изпълнят задължението си, подлежат на наказателна отговорност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес