Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Николай Ненчев влиза по втория начин като посланик в Украйна": Бивш съветник на Главчев го засипа с критики и защити Радев

24 юли 2024, 08:17 часа • 1390 прочитания

"В момента това, което се случва с назначаването на Николай Ненчев за временен посланик в Украйна е, че се урежда и налага един човек на цената на погазване и пожертване принципите на външната политика.

Това заяви пред БНТ бившият съветник на служебния премиер Димитър Главчев, бивш дипломат и бивш вицепремиер Меглена Плугчиев за назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за временен посланик на България в Украйна. 

Още: Румен Радев се ядоса, че Николай Ненчев ще ни представлява в Украйна

Няма ранг на посланик

Тя обясни, че за да бъде изпратено едно лице в чужбина трябва да е или дипломат от Външно министерство, или политическа квота с указ на президента Румен Радев. "Господин Ненчев няма дипломатически ранг и де факто по втория начин ще влезе в посолството и ще се прави опит да му бъде даден временно изпълняващ длъжността посланик в Украйна", коментира Плугчиева. 

Тя изтъкна, че България не стои добре във външнополитически план с изпращането на посланик в Украйна. Не можем ли да се обединим около кандидатура за посланик, която да получи указ на президента? С това казваме на Украйна, че Ненчев е по-ниският вариант за длъжността и влиза по втория начин в посолството, подчерта Плугчиева.

Според нея президентът е прав в критиките си спрямо назначението на Ненчев. 

Меглена Плугчиева добави още, че при един служебен кабинет не е нормално и няма да е успешно съчетаването на поста на служебния премиер с този на външния министър. 

Още: Николай Ненчев е новият български посланик в Украйна?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес