Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Недоказани твърдения" и "репутационна щета за България": Министър за изказвания на Джевдет Чакъров

29 юли 2024, 10:25 часа • 2748 прочитания

С изявлението си за оказван натиск върху народни представители от ДПС от страна на антикорупционната комисия и данъчните съпредседателят Джевдет Чакъров уронва не само доброто име и репутация на вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, но и престижа на държавните институции и на служителите, които работят в тях, както и на България като цяло. Това се казва в позиция на министър по повод твърдения на Чакъров за тормоз от институциите над депутати, останали до Ахмед Доган.

Според Петкова твърденията на Чакъров за задкулисни договорки са манипулативни и без източник. 

Тя призовава Чакъров да не залага авторитета на страната пред европейските и международните ни партньори за постигане на личните му политически амбиции. Още: ДПС-Доган към НАП: Не твърдим, само питаме имало ли е среща в МФ, след която са разпоредени проверки срещу нас

Във връзка с твърдението на Чакъров, че е изпратил писмо до министъра на финансите с въпроси дали е имало организирана среща с НАП и КОНПИ, Петкова заявява, че към настоящия момент подобно писмо не е постъпвало в деловодството на Министерството на финансите.

"Категорично се противопоставям на манипулативните твърдения на г-н Чакъров за участието ми в задкулисни политически договорки, внушаващи съмнения в обществото за "злоупотреба с власт и служебно положение", както и за политическа зависимост на институциите", категорична е тя.

"Недопустимо е политик и народен представител, положил клетва в Народното събрание „да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа“, да подкопава устоите на държавността и на правовата държава, създавайки невярна представа за мен и моите действия, както и за работата на две от най-сериозните и престижни държавни институции в страната", се казва още в позицията.

Според нея "с недоказаните си твърдения" Чакъров създава усещане в обществеността за неспазване на законите на страната, за незачитане независимостта на институциите и използването им за разчистване на политически сметки, което освен, че не е вярно, руши доверието на обществото в институциите. Още: Заплахи срещу "ДПС-Доган": Пеевски иска от Сарафов да провери откъде идват

"Призовавам г-н Чакъров да не залага авторитета на България пред европейските и международните ни партньори за постигане на личните си политически амбиции, внушавайки съмнения в безпристрастността и независимостта в работата на българските институции, и за неспазването на един от основните принципи на правовата държава - върховенството на закона. Репутационната цена, която плаща държавата ни от подобни твърдения, е висока", завършва позицията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес