Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не се вижда броенето: В 15% от секциите с висок риск има проблеми с видеонаблюдението

28 октомври 2024, 10:25 часа • 397 прочитания

В близо 15% от 662 броя рискови секции са отразени проблеми с видеонаблюдението на парламентарните избори, като или няма предаване на живо, или не се вижда процесът на броене поради позиционирането на камерата. Това показва анализ на "Демократичен център" на видеонаблюдението в изборните секции.

Същевременно единици са секциите, в които се показват самите бюлетини пред камерата, в повечето случаи се редят на купчини по партия, след което се броят и записват в протокол.

Секциите с висок риск са от особено значение за прозрачността на изборния процес, тъй като предходни аномалии в тях са създали предпоставки за повишено обществено внимание и нужда от стриктно наблюдение. Данните показват, че част от тези секции, разположени в ключови региони, са се сблъскали с проблеми с видеонаблюдението по време на броенето, което поставя под въпрос способността на системата да осигури пълна прозрачност именно в най-уязвимите точки.Анализът е проведен на база изкуствен интелект, който следи видеонаблюдението във всяка секция и на база разположението на камерата и движението в помещението индексира всяка секция. Още: Как гласуваха хората и кой кого избра: Демография на изборите

Проблемите 

Не работи или няма запис на броенето: Тази категория обхваща секции, където видеонаблюдението е било напълно прекъснато по време на броенето на гласовете или записът е по-кратък от 10 минути. Тези ситуации са критични, тъй като липсата на видео означава, че броенето се е провело без възможност за наблюдение. Това затруднява проверката на резултатите и поражда съмнения относно коректността на преброяването в засегнатите секции.

Не се вижда броенето: В тези секции видеонаблюдението е било технически активно, но самото броене не е било видимо. Липсата на видимост създава затруднения за наблюдателите и затруднява установяването на нередности или проверката на достоверността на преброяването. Въпреки че системите са работили, невъзможността да се проследи самото броене също подкопава доверието в процеса. Още: Купуване на гласове: МВР е арестувало 1 човек в цяла България, който заплашва и мами

 

По области

Варна – Регионът изпъква с най-висок процент проблеми в секции с висок риск (19.67%). От общо 61 наблюдавани секции, при 12 са идентифицирани проблеми с видеонаблюдението. В контекста на високорисковите секции, тези данни са особено тревожни, тъй като липсата на видимост и прекъсването на видеонаблюдението не само затруднява проверката на резултатите, но и усилва съмненията относно интегритета на преброяването в секции с потенциал за отклонения. Още: При 100% обработени протоколи: Кой спечели вота в чужбина?

Бургас – В Бургас са идентифицирани 13 секции с висок риск, като в една от тях са регистрирани проблеми с видеонаблюдението (7.69%).

Благоевград – От 48 високорискови секции в региона, 6.25% са изпитали проблеми с видеонаблюдението.

Велико Търново и Видин – И двата региона показват стабилна работа на видеонаблюдението в своите високорискови секции. Още: ПП-ДБ печели София, но Борисов победи в лидерската битка с Денков в столицата

Секциите, посочени като рискови (662 броя), са следствие от анализ на база публична информация и данни, събрани от получени сигнали.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес