Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народното събрание одобри изпращането на оръжие в Украйна

03 ноември 2022, 14:08 часа • 9593 прочитания

Народното събрание одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

Общо решение, което подкрепя такава мярка, беше одобрено и вчера на общо заседание от парламентарните комисии по външна политика и по отбрана. Единствено БСП и "Възраждане" гласуваха "против" изпращането на оръжие в Киев, като при гласуването социалистите вдигнаха плакати с надпис "Не на оръжията. Мир!".

Според приетото решение се възлага на правителството до месец да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, като тя е съобразена с възможностите на България. Правителството също така ще трябва да подкрепи иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права.

До момента България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС, които официално отказваха да изпращат военна помощ на Украйна.

Това е вторият опит на България да одобри изпращането на военна помощ на Киев. По-рано през годината бившата управляваща коалиция постигна само решение за ремонт на техника, след като БСП беше твърдо против директното изпращане на оръжие за Украйна.

В хода на дискусията впечатление направи обрата в позицията на "Български възход", които вчера по време на комисията по отбрана бяха "против", а в пленарна зала днес депутатите на Стефан Янев подкрепиха решението. Подробности четете тук.

Дебатът 

Във фокуса на дискусията бе състоянието на Българската армия, нейната боеспособност и възможностите за нейното превъоръжаване.

Заместник-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин обяви, че днес се ражда една "коалиция на войната", която, по думите му, рано или късно ще доведе до тежка политическа цена. Вигенин посочи, че това е прибързан, неподготвен, чисто политически мотивиран проект на решение, без нужния анализ на рисковете.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък допълни, че партията винаги е била против износа на оръжие за Украйна и подкрепя мирното решаване на конфликта. "Смятаме, че с предоставяне на оръжие, на която и да е от две воюващи страни, мир не може да се постигне", посочи тя.

"Ние от "БСП за България" сме последователни и настояваме за край на конфликта и търсене на мирно решение", каза Нинова.

Ангел Георгиев от "Възраждане" посочи, че „евроатлантическата сбирщина“ в парламента се опитва да въвлече България в конфликт, което е огромна грешка в сферата на външната политика и дипломацията. 

От "Демократична България" Атанас Славов мотивира подкрепата на обединението с думите, че този проект на решение е продължение на тяхната политика от 47-ото НС. "За съжаление, отне на българския парламент един месец да дискутира това предложение, заедно с постъпилото друго предложение на колегите от ГЕРБ и накрая ние да не дадем реална военна помощ за Украйна, а да се ограничим до ремонт на военна техника", каза той.

Кремена Кунева от ДБ изчете писмо от бесарабски българи от Украйна, адресирано до Народното събрание, президента и служебния премиер, с което призовават страната да направи правилен избор и да окаже подкрепа на Украйна. 

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС определи приемането на въпросното проекторешение като важно за външнополитическия имидж на страната. Той посочи, че се радва, че някои от представените политически партии най-накрая са намерили сили да счупят "евроазийските окови", в които са били впримчени в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Наистина държавата ни сега ще има възможността да демонстрира лицето, което ѝ отива- на геостратегически, геополитически играч в тази част на Европа, който последователно се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции, заяви Георгиев. ГЕРБ-СДС винаги е била последователна в сферата на отбраната, външната политика и защитата на националните интереси на държавата", посочи той.

 "Истински цинизъм е да поддържаш въоръжение от миналия век, съветско, и да твърдиш, че искаш боеспособна българска армия, която да осигурява нашата сигурност“, каза Даниел Лорер от ПП. И добави: "Няма да я оголим тази българска армия, ако се разделим с тези руски доспехи".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес