Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда Йорданова: Цацаров ще бъде отстранен до 2-3 месеца

19 декември 2021, 19:02 часа • 9824 прочитания

Антикорупционната комисия е неефективна и не работи. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея, готвените законово промени в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще доведат до оставка на нейния председател Сотир Цацаров „до два месеца“. По думите ѝ, това е първата стъпка към освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Йорданова каза пред Нова телевизия, че се подготвя нов иск до Пленума на Висшия съдебен съвет за оставка на обвинител №1. Тя де факто я поиска преди няколко дни, когато Иван Гешев прекъсна нейно интервю в сградата на ВСС с букет в ръка.

„Всяко отлагане, с всеки час, в който отлагаме оставката му, става късно. Присъствието и инатът на Гешев струва нашите пари, по-добрите условия за бизнес среда, по-добрия живот на децата ни. Липсва ни голямо антикорупционно разследване, вместо това има голям прокурорски чадър“, каза правосъдният министър.

Тя не отговори на въпроса какъв конкретен срок си поставя за освобождаване на главния прокурор. Обяви само, че „целият възможен арсенал на изпълнителната и законодателната власт е в ход“.

„Нашето предвиждане е за 3 месеца да въведем законодателни промени, които съществено да променят пейзажа и да създадат още условия за премахване на главния прокурор“, каза Йорданова.

„Антикорупционната комисия трябва да е по-ефективно действаща, с по-големи правомощия. Така да си върши работата, че да попречи на прокуратурата да си затваря очите при явна търговия с влияние, конфликт на интереси и т.н. Тя ще бъде в един двигател, в една преса, която да пречи на прокуратурата да си затваря очите. КПКОНПИ е беззъба, праща една папка към прокуратурата и тя, от своя страна, лесно може да я сложи встрани. В нашите мерки се предвижда КПКОНПИ да е разделена на две – антикорупционна и комисия за незаконно придобитото имущество, а това означава нов състав на този орган“, обясни тя.

Тя разчита, че Иван Гешев ще „постъпи отговорно“ и сам ще напусне, защото „не отговаря на изискванията на своята позиция и не изпълнява своите служебни задължения. Точно това, според нея, ни казва и Европейската комисия в забележките по Плана за възстановяване, и посланикът на САЩ Херо Мустафа, която заяви, че върховенството на закона още е проблем в България.

„През 2020 г. стотици хиляди хора бяха по площадите и споделяха същото мнение, те искаха оставката на Гешев, защото той отказа да разследва Борисов, Пеевски, Доган. Аз се боря за това желанието на стотици хиляди хора да се сбъдне, това за мен е отговорност“, каза Надежда Йорданова.

Отстраняването на Гешев е само част от проблема, който трябва да се реши в съдебната система. Необходими са още промени – ограничаване на правомощията на прокуратурата, съдебен контрол, когато прокуратурата отказа разследване и други. „Отстраняването на Гешев ще отпуши системата и ще спрем да изкривяваме дебата“, заяви правосъдният министър.

По няколко сигнала се изготвя поредното предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, което ще бъде изпратено до Пленума на Висшия съдебен съвет. „Ще настоявам този орган да изпълнява своите правомощия, независимо от персоналния му състав“, каза Йорданова. ВСС вече отказа веднъж да започне премахване на Гешев по сигнала на бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Йорданова заяви, че има данни за казус, при който имало опит за присвояване на част от капитала на търговско дружество без ясна причина, който е „изключително странен“ и е от 2014 г. „Тогава Гешев беше на позиция в прокуратурата. Когато сме готови, ще го подадем – в началото на следващата седмица, ще видим всички факти. Има документи с подписи, в които присъства човек с името Гешев“, загатна тя.

Подробности по казуса със сигнала на млекопроизводителя, касаещ Гешев, четете ТУК!

Йорданова каза, че разговорите за промени в Конституцията са планирани за пролетта на 2022 г. "Няма да се прави партийна търговия за тези ценности, но ще е важен всеки глас, който може да дойде от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ , каза тя.

„Без това нямаме път напред с темповете, от които имаме нужда. Приетите изменения в Конституцията от 43-ото НС не изпълниха историческия компромис. Тогава Христо Иванов подаде оставка. Аз много разчитам на неговия съвет, освен всеки един от ПГ на „Демократична България“ активно участва в проекта за изменение в Конституцията, който сме подготвили. Христо Иванов е двигател на много от идеите“, каза министърът.

Тя заяви, че „червената линия“, която няма да прекрачи и ще обяви, че напуска, ще е тогава, „когато бъдат блокирани опитите ми за търсене на отговорност на главния прокурор или за решения, които засягат независимостта на съдиите“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес