Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"На ръба сме": Хаос с изборите в Благоевградско, има риск от компрометиране на вота

26 октомври 2024, 15:15 часа • 851 прочитания

Тотален хаос с изборния процес в област Благоевград заради неспирните смени на членове на секционните комисии часове преди началото на изборния ден.

След проблемите във Варна и неразбирателството между ЦИК и местната РИК за организацията на вота, то в югозападния край изборите рискуват да бъдат компрометирани в частта с предаване на изборните материали, предупреди местната Районна избирателна комисия (РИК), цитирана от БНР.

Точно в 10:00 часа започна предаването на изборните книжа в община Благоевград, като администрацията е била готова с разпределението им още от петък. Тогава изборната администрация се е изправила пред огромен проблем, признава секретарят на общината Десислава Витанова. "Тоталният хаос и незнание на хората, че са част от изборна секция, на каква позиция са в съответната секция, ние реално не можем да съберем хората да дойдат, да си получат материалите", обясни Витанова.

Още: Росица Матева: Един и същи състав и една комисия ще произведат двата вида избори във Варна

Смените в състава на секционните комисии във всички общини на област Благоевград продължава и в момента, което създава истински хаос, признава председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров.

"В петък се подава лице, което трябва да е председател. Ние го назначаваме в събота. То се заменя с друго лице, което се появява днес сутринта. Имаме имейли в 4:30 сутринта, ето пример, в община Разлог имаме 9 или 10 председатели и зам.-председатели, които са сменени снощи 19:30 ч. Ние не знаем на кой всъщност предаваме книжа и материали", описа ситуацията Бусаров. "Ако не бъдат предадени документи, няма да бъде запечатана секция, и, съответно, няма как да почне изборния ден", поясни председателят на РИК - Благоевград.

Още: Три години и девет пъти избори: Колко пари похарчихме и какво можехме да направим с тях? (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

"На ръба сме да преминем една тънка червена линия в организацията на изборите, от което няма да има връщане назад. Партиите проявиха, според мен, крайна небрежност и некоректно отношение към изборния процес", коментира Бусаров.

Още: "Едва ли не под строй да гласуват": Каква е атмосферата в смесените райони преди вота? (ВИДЕО)

По-рано през деня предупреждение дойде и от говорителят на ЦИК Росица Матева, която също алармира за проблемните чести смени на членове на изборните комисии. Четете още: "Ще се опорочи ли вотът": ЦИК наблюдава честа подмяна на членовете на СИК в последния момент.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес