Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Пенсионери получават по 75 лв. великденски добавки

05 април 2024, 14:30 часа • 8259 прочитания

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за Държавното обществено осигуряване, които предвиждат великденски добавки от 75 лв. да получат пенсионерите с пенсии под минималната.

Предложението на ГЕРБ и ДПС беше прието със 145 гласа "за", двама "против" и 26 "въздържали се" от "Продължаваме промяната - Демократична България". Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" по 100 лв. да получат всички пенсионери.

Мярката ще коства 40 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от Бюджета на ДОО.

По този начин във връзка с предстоящите великденски празници ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност .Още: Бюджетната комисия одобри великденска добавка само за най-бедните пенсионери

Предстои решението да бъде разгледано и на второ четене, за да бъде прието окончателно.

Дебатът

"Тези добавки не може да бъдат подкрепени, защото това, което искаме е трайно увеличение на пенсиите", заяви Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ по време на дебатите. Той каза, че не може да обясни на тези 1,5 милиона български граждани, които получават пенсия над линията на бедност, защо те няма да получат.

Не можете да си дадете равносметка как живеят хората по малките населени места, каза Илиана Жекова от ГЕРБ. По думите ѝ в София се живее съвсем различно, отколкото в по-малките градове и села.

"Ясно е, че е жест, а не решаване на проблема", каза Toшко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му държавата може да направи само това без някаква голяма щета. Още: Великденските добавки на пенсионерите създават напрежение: Оценка на бивш социален министър

"Великденски добавки за пенсионерите няма да има, такова беше решението на действащо и към момента правителство в оставка и доскоро на мнозинството, оформящо вече разглобената слобка", каза Георги Гьоков от БСП.

По думите му премиерът в оставка, финансовият министър в оставка и министърът на труда и социалната политика в оставка са се обявили за трайно повишаване на доходите, вместо еднократни добавки.

"Обявиха, че от средата на годината пенсиите ще бъдат увеличение с 11%", добави Гьоков и уточни, че това увеличение е следствие на българското законодателство и то е заложено преди настоящото управление.

Той каза, че една трета от българите се опасяват, че пенсията им не е достатъчна, за да покрие разходите им. "Един такъв жест е наложителен", смята депутатът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес