Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво се дължи обратът в най-тревожните статистики за младите семейства в България?*

03 октомври 2024, 17:44 часа • 714 прочитания

Най-мрачните тенденции сред младите семейства в България се обръщат с оптимистична статистика. През 2023 година страната отчита, че 46 хиляди души са се завърнали в България, а броят на новородените деца е нараснал с 600 в сравнение с предходната година. Още един позитивен сигнал е и спадът в смъртността с 15%. Тези данни означават обрат в три от най-тревожните статистики, които досега създаваха усещане за безнадеждност за България.

Какво стои зад тези позитивни статистики? 

Основният фактор, който влияе на развитието на децата в България и избора на младите хора да напускат страната, е бедността и лишенията в детството. Лишенията се отразяват на здравето, образованието и бъдещия успех на пазара на труда.

С последните три бюджета на Продължаваме Промяната минималната работна заплата в България е увеличена значително – от 650 лв. през 2021 г. до 930 лв. през 2024 г. Също така, местата в детските градини са се увеличили с над 14 хиляди между 2021 и 2023, по данни на НСИ. 

За сравнение, минималната заплата се е повишавала с максимум 50 лв. на година по време на управлението на ГЕРБ, а броят на местата в детските градини дори е намалял - с 2301 броя между 2018 и 2020 година.

Безплатните детски градини, учебници, помощи за подготовка на учебната година и данъчни облекчения са част от политиките, които през последните 3-4 години доведоха до спад на детската бедност в България. Тези мерки, резултат от последователната политика на "Продължаваме промяната - Демократична България", освободиха ресурси в семейните бюджети и подобриха перспективите за нормален живот и достоен доход на новото поколение.

ПП-ДБ представиха и управленските си политики с акцент върху грижата за младите семейства, които включват:

  1. Удвояване на данъчното облекчение за семейства с деца до 1200 лв. годишно за 1 дете и до 2400 лв. за две деца;
  2. 100% от размера на майчинството при връщане на работа след първата година;
  3. Годишна субсидия от 300 лв. за всеки ученик за всички класове от 1. до 8. клас; 
  4. Безплатни лекарства по рецепта (с лекарско предписание) за деца от 0 до 7 г.;

Помощ за младите семейства при покупка на първо жилище.

Тези мерки са насочени основно срещу детската бедност, за да предотвратят ранното отпадане от образователната система и задълбочаването на изолацията на децата. Освен това увеличават шанса за реализация на децата, като освобождават ресурс на родителите за допълнителни занимания, култура, пътувания и др.

В допълнение към политиките за млади семейства, демографската политика на "Продължаваме промяната - Демократична България" обхваща и мерки за повишаване на раждаемостта, включително: 

  1. Безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа;
  2. Профилактика за здравето на майката и детето с безплатен неонатален скрининг за всички новородени и за определени заболявания;
  3. Разширен достъп до скрининг и профилактика за репродуктивно здраве;
  4. Законодателни промени, обезпечаващи безплатната акушерска грижа за новородени, въведена през 2023 г.

Програмата на ПП-ДБ включва още мерки за намаляване на доплащанията в здравеопазването, фонд „Стамболов“ със стипендии за студенти, които след завършването си работят 5 години в България, продължаване на политиката учителските заплати да са 125% от средната работна заплата и още мерки с грижа за хората.

Според изчисленията на коалицията, България може да си позволи такава политика, като се спре корупцията по високите етажи, за да стигнат парите до хората.

“Прдължаваме Промяната - Демократична България” се явява на изборите с 26 номер.

*Материалът е съгласно договор, сключен между "Уебграунд Груп" АД и ПП "Продължаваме промяната" за парламентарни избори 2024 г. (27.10.)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес