Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли ДПС на Пеевски да се регистрира с електронен подпис? Говори Стоил Цицелков

02 септември 2024, 09:15 часа • 17255 прочитания

Дълбоко се съмнявам, че може да се направи онлайн регистрация на ДПС. Това каза Стоил Цицелков от обществения съвет на комисията в сутрешния блок на бТВ. 

Припомняме, че въпросите около регистрацията на ДПС възникнаха след като представители на двете фракции в движението пазят ред пред ЦИК. Снощи обаче малко след полунощ от лагера на Пеевски съобщиха, че са регистрирали партията ДПС "Ново начало" с електронен подпис, което от лагера на Доган нарекоха твърденията "Ала Пеевски". ОЩЕ: Пеевски обяви, че е регистрирал в ЦИК "ДПС - Ново начало"

Цицелков обаче обърна внимание, че регистрацията започва в 9.30 ч. "Вероятно документите са били подадени", заяви Цицелков.

Той коментира и смяната на печатите на партията от страна на лагера на Доган, като добави, че  решението за тях трябва да мине през съда. 

Политологът Даниел Стефанов също каза, че печатите не се сменят автоматично.  

Не завижда на ЦИК

Цицелков припомни, че назад в годините е имало опашки в ЦИК, защото е имало състезание за цветните бюлетини, а впоследствие ГЕРБ са се редили на опашки, защото са искали да се регистрират първи. 

"Преди ЦИК използваха тази практика - който дойде първи, е първият. Тук говорим за една партия. Не им завиждам на хората в ЦИК, защото имаме една партия, която има двама упълномощени представители", коментира Цицелков. Той нарече ситуацията безпрецедентна. ОЩЕ: Младежите от двете фракции в ДПС са нощували пред ЦИК

Кой има преднина в ЦИК?

Цицелков обърна внимание и на друго, а именно кой от двата лагера в ДПС има преднина в ЦИК.

"В ЦИК като цялата администрация е назначена на партийно-квотен принцип, има предтавители на ДПС, каквото то беше преди да се разцепи", заяви Цицелков. 

Той каза, че не може да знае със сигурност, но на събитето, в което хората на Доган са сменили печатите на партията, единият от тези представители, е присъствал. 

Защо е толкова важно да са първи?

Темата коментираха в сутрешния блок на бТВ политолозите Даниел Стефанов и Ваня Нушева. 

Стефанов отбеляза, че е важно кой се свързва с основната регистрация на ДПС, което по думите му не блокира другите да се явят, но ги лишава от възможността да го направят с ДПС в наименованието. 

Нушева пък добави, че са важни документите, а не кой е първи за регистрация. ОЩЕ: Пеевски чете указанията на ЦИК, както чете устава на ДПС- като Дявола Евангелието (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес