Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър обясни на депутат от "Възраждане" защо децата трябва да носят маски по време на пандемия

14 януари 2022, 12:09 часа • 2617 прочитания

По време на днешния парламентарен контрол министърът на образованието Николай Денков обясни на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев защо по време на пандемията от коронавирус учениците трябва да носят предпазни маски.

Ганев попита защо хронично болните деца трябва да носят предпазни маски в училище и разясни, че от тази мярка трябва да са освободени децата със специални образователни потребности. Той на няколко пъти спомена име на конкретно дете, което е в нарушение на Закона за личните данни, където здравният статус се определя като чувствителни данни и съответно такива с повишена закрила. Припомняме, че именно това използваха като основен аргумент за защита депутатите от "Възраждане" след репортажа на bTV, от който стана ясно, че 1/3 от народните представители на партията на Костадин Костадинов са ваксинирани, въпреки че определят препарата срещу COVID-19 като "експериментална течност".

Министър Денков припомни заповедта, с която са утвърдени насоки за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в Центровете за специална образователна подкрепа. 

В раздел първи от насоките се посочва, че изключение за носенето на защитна маска за лице се допуска за следните случаи в училище: в училищния двор, при спазването на физическа дистанция от 1,5 метра за децата от предучилищните групи при педагогически ситуации; за учениците от началния етап - от първи до четвърти клас, по време на учебния час; за деца и ученици със специални образователни потребности, при които има установена невъзможност за носенето на защитна маска и становище от личен или от лекуващ лекар, удостоверяващ това; както и в часовете по физическо възпитание и спорт.

В тези насоки се съдържа и прeдложен от Министерството на здравеопазването списък със заболявания, при които се препоръчва преминаване към обучение от разстояние в електронна среда поради установен по-висок риск от COVID-19, каза министър Денков.

Той уточни, че предложеният списък е ориентировъчен и не е изчерпателен, и по преценка на лекуващия лекар форма на обучение, различна от дневната, може да бъде препоръчана и на ученици с други заболявания, които не са посочени в списъка.

Образователният министър каза, че в този списък, в раздела "Детска пулмология", е посочено заболяването "Тежка и неконтролирана бронхиална астма", за какъвто случай с ученичка попита Цончо Ганев.

"Нашата грижа, освен присъственото обучение на децата, е и ще бъде и тяхното здраве, като експертна и водеща е ролята на Министерството на здравеопазването", заяви министър Николай Денков.

Той обясни, че за случая с ученичката, за която постави въпрос Ганев, директорът на образователната институция трябва да се съобрази със становището на личния или на лекуващия лекар.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес