Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Божанов: Искаме да намалим със 70% срещата на гражданите с администрацията

15 декември 2021, 15:30 часа
Реклама

Целта ни е гражданите и бизнесът да бъдат в центъра на административното обслужване. Да не се губи тяхното време в обикаляне на гишета. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на брифинг в сградата на Държавна агенция „Електронно управление“, където той представи приоритетите и най-неотложните въпроси пред повереното му министерство. Важно е електронизирането на ключови за държавата регистри – да се направи централизирана система, която да обедини тези регистри, за да бъдат те удобни за ползване.

Реклама

Визията, залегнала и в предизборната програма, е да се поставят гражданите и бизнеса в центъра на административното обслужване - това звучи познато, но досега не се случило. Електронното управление ще намали със 70% срещите с администрацията и ще допринесе икономиката да стане по-конкурентноспособна като спести време, нерви и средства на гражданите и бизнеса.

Сред ключовите теми пред министерството Божанов изброи електронната идентификация, електронните регистри и контролът по тях. Електронната идентификация трябва да позволи лесен, бърз, удобен и безплатен достъп до електронните услуги. В момента електронните подписи освен че не са безплатни, не могат по никакъв начин да се нарекат удобни и създават пречки дори на технически грамотни хора.

Електронните регистри трябва да бъдат публични и достъпни за граждански активисти и медии, за да могат да бъдат обработвани и да се правят анализи къде отиват публичните средства.

Ще се работи по структуриране на министерството като то съгласно коалиционното споразумение ще се базира основно на Държавна агенция „Електронно управление“. „ Информационно обслужване“ АД също ще бъде под шапката на министерството. Това е гъвкава конструкция, която ще позволи бързо постигане на резултати. Целта е за около два месеца това да бъде създадено, каза министърът.

Министър Божанов обяви и краткосрочните цели, с които започва работата си: 

  • Електронната идентификация като ще се работи по пилотна система с използването на мобилните телефони. Личните карти също остават приоритет, тъй като всички те трябва да имат безконтактен достъп, но тази цел е по-далечна във времето. За момента тяхната удобна алтернатива са именно мобилните телефони. 
  • Отпадане на най-често изискваните от администрацията удостоверения и тяхното събиране на едно място. Тези данни ще се събират по служебен път.
  • Отпадане на анахронизми като печати, сини талони, стикери, които исторически са имали своята полза, но в днешния свят с повсеместен достъп до интернет са излишни. Малко по-далечна цел е дигитализирането на трудовите книжки. На този етап това все още не е възможно, тъй като не всички данни в тях са налични в регистрите и първо следва да се направи тяхното прехвърляне.
  • Оптимизация на редица процедури като например регистрацията на автомобилите в КАТ.

Важен момент е и надграждането на системата на Националната база данни за населението, на Търговския и Имотния регистър, като всички те ще имат нови функционалности. Ще се обърне внимание на доизграждането на Националната здравноосигурителна система. И не на последно място Държавният хибриден частен облак, който ще бъде оптимизиран с добавяне на необходимия софтуер, за да може цялата държавна администрация да получи достъп до него. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес