Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миков не се дава на "протегнатата ръка" на Първанов

20 януари 2015, 15:02 часа • 12341 прочитания

Изявлението на Георги Първанов за протегнатата ръка към БСП е декларативно и цели да създаде допълнителни вътрешни противоречие в столетницата. Това каза лидерът на "червените" Михаил Миков, предаде БГНЕС.

По думите му въпросът за партньорствата по време на местните избори не е в дневния ред на неговата партия, но първо ще се водят разговори с партньорите от БСП Лява България.

"За нас е ясно, че много трудно биха се постигнали политически партньорства с една партия, която участва в дясно управление, подкрепя такова дясно управление и най-вече гласува за десни мерки. Това би било крайно безпринципно", добави Миков.

Той подчерта, че "не може да отнемеш на работещите бедни тези 408 лева облекчения, не можеш да подкрепиш замразяването на всички социални плащания – на майките, на първокласниците, онези 14 мерки, които дясното правителство замрази като плащания, и да говориш, че си за демографска политика, държейки сметка за кризисната ситуация на страната". Това е пореден опит да се отслаби влиянието на левицата в България, категоричен е Миков.

Оказа се, че по отношение на съдебната власт вътре в самата управляваща коалиция има сблъсък, има спорове. Това каза Михаил Миков в отговор на въпрос дали БСП ще подкрепи актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.

Миков смята, че правителството се опитва да компенсира приоритети и политики с оптекаеми, опаковани като реформи послания. Той посочи, че същото се отнася и до пенсионната т. нар. реформа, която започна с определени реформи, които после се оказа, че няма да се прилагат. "Може би щом няма да се прилагат, правовата държава е редно да има един отменителен закон, а не премиерско вето по неприлагане на законите. Защото правовата държава не е само реформата на съдебната власт", заяви Миков.

Той допълни, че има достатъчно неизяснени и противоречиви въпроси в Стратегията за съдебна реформа. "Разбираме, че някои от коалиционните партньори в управляващата коалиция не дават подкрепа за такъв тип развитие на процесите в съдебната власт. Така че не би трябвало опозицията да компенсира недостига на подкрепа в управляващата коалиция по един или друг въпрос", подчерта Миков.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес