Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан: Не "изметоха" ДПС, без недействителните бюлетини щяхме да сме втора сила

02 ноември 2015, 11:38 часа • 8216 прочитания

Вотът за ДПС като общ брой гласове следва да се сравнява с вота за ДПС на други местни избори. Този резултат е от вота, който получихме през 2011 г. Политически той е много по-висок, независимо, че числата говорят друго, защото 2011 г. нямаше преференциално гласуване. Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от нас, ръководствата на партиите.

Не сме разяснили достатъчно добре, това е задача, която ще стои пред партията ни. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС.

"Ние ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващи избори. Ще разгърнем огромна обучителна кампания, далеч преди местните избори. Това ще е една от основните задачи пред структурите на ДПС", каза още Местан.

"Стратегията за елиминирането на ДПС се провали на тези избори, партията е жива. Благодаря на всички структури и избиратели за този резултат. Без нито един корпоративен глас. Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи. Ако политиката не стъпва на своите изначални морално-идейни основи, се превръща в нещо друго. Видяхме го за съжаление и на тези местни избори", отбеляза Местан.

Направих прогнозата, че ще станем свидетели на превратно тълкуване на вота и опит за създаване на реалности, които вотът не потвърждава, допълни Местан.

Той предложи 4 безспорни критерия за представяне на партиите на местни избори - брой гласове, брой спечелени кметове на общини с партийни листи, брой общински съветници и брой кметове на кметства.

"Когато отчитат резултатите си, нека лидерите на партии да бъдат доблестни да разграничат вота за чисто партийни листа от този за разнородните коалиции. Трета политическа сила е ДПС по този показател", заяви Местан.

Но Движението за права и свободи е втора политическа сила по брой избрани кметове с еднопартийна листа, допълни Местан.

"По избрани кметове на кметства с еднопартийна листа ДПС е първа политическа сила. След втория тур картината се променя - ГЕРБ са първи, а ДПС убедително е втора политическа сила. Всеки четвърти кмет на населено място е от ДПС. БСП по брой избрани кметове на кметства е трета сила", заяви Местан.

"Комично е да бъдем пакетирани като резултат с БСП. Това е несериозно, нелепо и ако не беше преднамерено, щеше да е глупашки", допълни лидерът на ДПС.

"ДПС е самостойна политическа сила и по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП. От евровота насам ДПС има стратегия да се утвърди като действителен, реален, либерален политически субект, разположен в центъра", каза Местан.

Той обърна внимание, че ако 465 000 недействителни бюлетини са били действителни, още на тези избори ДПС е щяла да бъде втора политическа сила.

"По отношение на "измитането" и "изчегъртването" на ДПС, ДПС постигна своята цел - напълно провали тези усилия", заяви Местан.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес