Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месец преди вота: Слаб интерес от българите в чужбина, гласуваме на близо 10 хиляди машини на 27 октомври (ВИДЕО)

24 септември 2024, 14:35 часа • 296 прочитания

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.

Това стана ясно от думите на зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Тя припомни, че съгласно Изборния кодекс машинно гласуване има в секции, където по избирателни списъци има повече от 300 избиратели.

След като приключи срокът на подаване на заявления на 1 октомври, ЦИК ще вземе решение и за броя на секциите с машина и зад граница, обясни Матева. По думите ѝ към 13:30 ч. днес има подадени 13 469 хил. заявления за гласуване извън страната.

Още: Нови играчи, стари познайници: Вижте всички партии и коалиции, които ще участват на изборите на 27 октомври

Припомняме, че днес в 17:00 часа изтича срокът, в който партия или коалиция може да подаде заявление за заличаване на регистрацията за участие в изборите през октомври. На брифинг пред медиите Матева посочи, че до този момент за участие в изборите през октомври са регистрирани 23 партии и девет коалиции. Утре, 25 септември, от 16:00 часа ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите, отбеляза тя.

В 00:00 часа на 27 септември, петък, започва предизборната кампания, и ще приключи на 25 октомври.

ЦИК призовава всички партии и кандидати да провеждат една толерантна кампания, насочена към гражданите, да не се нарушават добрите нрави и да не се нарушават реда и условията на предизборната кампания, каза Матева.

Още: ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Тя припомни, че миналата седмица ЦИК задължи кметовете на общини да унищожат всички ролки от машините за гласуване, останали от предходни избори. "До 4 октомври очакваме обратна информация от всички областни управители и кметове на общини как са изпълнили решението на ЦИК", каза тя, цитирана от БТА.

Единственият кандидат за обезпечаването на машинния вот беше "Сиела норма" АД, припомни Матева и заяви, че се надява да спазват изискванията на решението на ЦИК и всички свои задължения, така както изисква Изборният кодекс. 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес