Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лена Бориславова към Борисов: Защо не ги направи тия работи 12 години, Бойко!?

31 юли 2022, 18:19 часа
Реклама

"Въпрос: къде беше тия 12 години и защо не ги направи тия работи, Бойко?!"

Това написа в профила си в социалните мрежи началникът на кабинета на премиерът в оставка Лена Бориславова, споделяйки публикация на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов. Поводът е изказването на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес, в което той предложи формула за следизборно управление между партията му и "Продължаваме промяната".

ОЩЕ: Костурков, ПП: Каквото и да решим, с ДБ ще продължим започнатото заедно

Бившият премиер обяви шест приоритета, с които щял да търси подкрепа за управление, ако спечели изборите:

  • Приемане на закон за 100% диверсификация от "Газпром" и дългосрочен договор (над 10 г.) за доставки на втечнен газ. "Има силни български компании, които могат да доставят газ. Освен това да се съсредоточим в добива на български газ. Хан Аспарух, Силистар, шистов газ, вече технологиите са нови, не се ползват химикали", каза Борисов.
  • Таван на цените на горивата от 2.70 лева.
  • Подписване на договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16 блок 70.
  • 100% диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, включително изграждане на нови ядрени мощности, различни от руски.
  • Спиране на "издевателствата" с цената на тока.
  • Съдебна реформа. "Разбрахме от излъчването, че за тях съдебната реформа е вид бухалка. В момента, в който рекат, че ще правим истинска съдебна реформа, която да облекчи съдебен процес, съдиите, прокурорите, следователите, полицаите, ние сме готови да говорим на една кръгла маса, имаме достатъчно експерти", обяви Борисов.

"Това са нашите линии с кой ще подкрепяме или ще управляваме заедно", обобщи Борисов.

По-късно, вече в официална позиция, от ПП коментираха пред bTV, че "едва след като България има свободна и независима прокуратура с ясно поднесена отговорност от Борисов, в България ще има не шест, а 600 общи точки в обществото за бъдещето на енергийната диверсификация, за правовия ред и за евроатлантическото бъдеще".

Реакция дойде и от вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова. Отново в социалните мрежи тя определи законите на Борисов като гарантиращи "студена зима, колабирала индустрия и задлъжнели поколения".

Припомняме, че в последните седмици в публичното пространство все повече се говори за т.нар. евроатлантическа коалиция, която би могла да се сформира след изборите през октомври. По презумпция в такава конфигурация могат да попаднат ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ като партии с ясно изразена проевропейска ориентация.

Разнопосочни сигнали достигат от тези партии в дните след края на 47-ото Народно събрание. "Демократична България" продължават да настояват за предизборна коалиция именно с "Продължаваме промяната", докато от партията на Кирил Петков и Асен Василев на този етап дават знаци, че по-скоро предпочитат да се явят сами на предстоящия вот. По повод по-голяма проевропейска коалиция пък самият Василев обяви, че не приемат инструкции от чужди посолства за такава евроатлантическа коалиция.

От стоя страна ГЕРБ също заговориха за диалог, основан на проевропейските ценности, които много активно защитават и представители на ДПС.

На другия полюс БСП и "Възраждане" дадоха отрицателни оценки за подобна конструкция. Лидерът на социалистите определи евроатлантическата коалиция като "изкушение на вълци в овчи кожи", а партията на Костадин Костадинов отдавна лансира откровено проруски, антиевропейски и антинатовски тези.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес