Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева за гражданска или партийна кандидатура за президент: Да не затваряме всички опции

15 юли 2016, 20:45 часа • 646 прочитания

ДБГ се съгласихме за идеята кандидатът на Реформаторския блок за президент да бъде гражданска, а не партийна кандидатура, за да запазим единството на Блока, но не бива да затваряме всички опции. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

Граждански кандидат означава човек с ясна гражданска позиция, силен интелектуален потенциал и силно присъствие в обществения живот на страната, посочи Кунева в ефира на bTV.

Кунева обърна внимание, че оповестените досега имена не са кандидатури на Реформаторския блок, а изразяване на лични предпочитания.

"Кандидатура ще има тогава, когато спазим правилата, за които сме се разбрали и се обединим след дискусия около едно име", каза Меглена Кунева. Тя повтори, че няма да се кандидатира, защото има ангажименти като министър на образованието.

По думите й е много важен разговорът за бъдещето на страната, визията по важни теми като сигурността и миграцията. Според нея този разговор може да се проведе и днес, въпреки че няма ясни кандидати, защото всяка партия може да изкаже позицията си по тези теми.

Припомняме, че заместник-председателят на Народното събрание от РБ Иван Иванов съобщи, че депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. По-късно съпредседателят на ПП на РБ Найден Зеленогорски заяви, че Реформаторският блок няма нито една официална номинация за президентските избори. Същевременно Кунева заяви, че липсата на очевиден кандидат е основна причина РБ да бави обявяването на кандидатура за президент. По думите й двете големи партии - ДСБ и ДБГ - гледали в различни посоки.

Днес Кунева коментира и терористичния акт в Ница като нарушение на всякакви неписани човешки закони. "Да покажеш човешко съчувствие, когато една нация страда е нормално", каза вицепремиерът. Тя припомни, че тероризмът удря всички нации и религии и припомни атентатите в Ирак и Турция. По думите й терористите се опитват да сковат хората в страх, но те не трябва да се подават.

Според Кунева образованието е ключово за решаването на проблема с радикализацията. Гражданското образование е много важно – един човек може да е добър гражданин, само ако знае какво е авторитаризъм или свобода на словото, ако осъзнава, че трябва да е отговорен за действията си, каза още тя.

Кунева говори и за предложения днес държавен образователен стандарт за организацията на дейностите в образованието. Часовете ще започват в 8:00 в повечето училища и в 7;30, където има две смени. Директорите ще могат да взимат сами решения за извънредни ваканции – при грипна епидемия, аварии или природни бедствия, без да се налага да чакат заповед на министъра. Фиксираните ваканциите ще бъдат пет, както и досега. Предложението за централизиран прием пък цели да намали натиска върху няколко училища в центъра на големите градове и да направи началното образование достъпно.

Меглена Кунева посочи още, че структурата на училищното образование се променя заради промените в закона. Профилирането в гимназиалния етап е много силно застъпено, за да може много хора, които нямат висше образование да могат да си намерят работа. Тя беше категорична, че с двойки учениците няма да могат да влизат в елитни езикови или математически гимназии, но с новата точкова система ще могат да продължат образованието си, дори и при ниски оценки, а не да отпадат от училище.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес